Čeští vědci vyvinuli papír, který zabíjí covid-19. Mohly by se z něj vyrábět bankovky a šeky

4. prosinec 2020

V souvislosti s covidem-19 se doporučuje, co nejvíce platit bezkontaktně a sahat co nejméně na mince a bankovky. Ty projdou rukama tisícům lidí a je tu určité riziko, že by na nich mohl být třeba i virus SARS-Cov 2. Čeští vědci ale vyvinuli papír, který tento vir dokáže zahubit, stejně jako bakterie nebo kvasinky. Daly by se z něj vyrábět třeba právě bankovky nebo šeky.

Podobné papíry se už vyrábějí, většinou ale tak, že se na závěr výroby na papír nanese vrstva aktivní látky, která má antibakteriální účinky. Tyto vrstvy se ale opotřebovávají a papír tak postupně ztrácí vlastnosti. Česká papírna SPM-Security Paper Mill, která vyrábí tzv. ceninový papír, třeba právě na bankovky, se ale rozhodla, že by chtěla vyvinout takový papír, který by antibakteriální účinek měl po celou dobu svojí živostnosti. Spojila proto síly s Ústavem chemických procesů Akademie věd.

Vědci z Ústavu chemických procesů vyvinuli velmi jemný prášek, který se přimíchává do papíru při jeho výrobě. Toto plnivo obsahuje nanostrukturní komplexy zinku a stříbra. „Ten virus přijde do kontaktu s papírem, dostane se na to plnivo a ten zinek nebo stříbro mu inhibujou některé enzymy, a tím vlastně způsobí smrt viru,“ vysvětlil Jiří Sobek z Ústavu chemických procesů.

Vzhledově stejný

Papír je na pohled i na omak úplně stejný jako papír bez přidaného plniva. To bylo jednou z hlavních podmínek při vývoji, aby se zachovaly veškeré potřebné vlastnosti. Ze speciálního papíru by se daly dělat třeba i obalové materiály. Konkrétně Ústav chemických procesů a papírna SPM se chtějí zaměřit i na využití třeba v nemocnicích. Tento papír by mohli lékaři používat také na lékařské zprávy.

autoři: Vojtěch Koval , jp
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka