Českým zástupcem v boji o Oscara za nejlepší zahraniční film bude Zátopek

12. říjen 2021

Členové České filmové a televizní akademie (ČFTA) nominovali do klání o nejlepší zahraniční film na Cenách Akademie, známých jako Oscar, životopisné drama Zátopek. To vypráví o sportovních úspěších a životních osudech běžce Emila Zátopka, kterého si zahrál Václav Neužil. Držitelé Oscara budou oznámeni na konci března 2022.

Akademici v letošním roce vybírali ze 13 českých hraných, dokumentárních i animovaných filmů. Za Zátopkem se v anketě umístilo drama Olma Omerzua Atlas ptáků a animovaný snímek Myši patří do nebe (v abecedním pořadí). Hlasování probíhalo od 27. září do 8. října.

Zda se Zátopek probojoval do užších nominací, tedy na takzvaný oscarový shortlist, zjistíme 21. prosince. Finální pětice nominací v kategorii nejlepší zahraniční film budou známy 8. února 2022.

Loňským kandidátem na Oscara byl za Českou republiku Šarlatán, kostýmní drama o léčiteli Janu Mikoláškovi, které podle scénáře Marka Epsteina natočila polská režisérka Agnieszka Holland. V titulní roli se objevili otec a syn Ivan a Josef Trojanovi.

Zátopek miláčkem diváků

Zátopek měl premiéru na 55. mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, který také zahajoval a odvezl si z něj diváckou cenu. Vedle Marthy Issové jako legendární oštěpařky Dany Zátopkové, manželky Emila, ztvárnili vedlejší role James Frecheville, Robert Mikluš, Jiří Šimek nebo Milan Mikulčík. Spolu s Ondříčkem na scénáři k filmu spolupracovali Alice Nellis a Jan P. Muchow. Za kamerou stál Štěpán Kučera, původní hudbu k filmu složila Beata Hlavenková.

David Ondříček režijně debutoval filmem Šeptej, který se v roce 1996 stal druhým nejnavštěvovanějším tuzemským snímkem. O tři roky později založil produkční firmu Lucky Man Films, v jejíž produkci vznikaly další jeho filmy, které si vedly úspěšně na zahraničních festivalech i u českých akademiků.

Po dvou Českých lvech si odnesli Samotáři, komedie Jedna ruka netleská i Grandhotel. Drama Ve stínu z roku 2012 dosáhlo dokonce na devět Českých lvů a také ocenění pro nejlepší český film roku.

Česko na Oscarech

Dosud se podařilo cenu Oscar pro nejlepší cizojazyčný film, jak se kategorie ještě donedávna jmenovala, získat dvěma československým a jednomu českému filmu. V roce 1965 to byl Obchod na korze Jána Kádára a Elmara Klose, roku 1967 zvítězily Ostře sledované vlaky Jiřího Menzela a v roce 1996 Kolja Jana Svěráka.

Šest dalších filmů získalo nominace: Lásky jedné plavovlásky Miloše Formana v roce 1966 a Hoří má panenko téhož režiséra o dva roky později.

autor: Kristina Roháčková | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio