Český rozhlas změní název stanice Regina DAB Praha a otevře kavárnu pro posluchače

20. srpen 2019

Regina DAB Praha bude i pod novým názvem sázet na vysoký podíl hudby – 80 %, oproti mluvenému slovu – 20 %. 90 % hudební složky tvoří aktuální skladby a hity posledních 10 let. Staniční motto „Hity – Doprava – Informace“ se nemění.

Dosavadní název stanice Regina DAB Praha se od 1. října letošního roku změní. Český rozhlas se rozhodl pro nové označení Rádio DAB Praha. Na dnešním zasedání Rady ČRo to oznámil Jan Menger, ředitel Regionálního vysílání Českého rozhlasu. „Chceme této stanici dopřát další vývoj. Pro spoustu posluchačů je označení Regina blokátorem a určitou představou, že je to stanice pro babičky a skupinu 50+. Proto jsme se rozhodli pro změnu,“ uvedl Menger. Stanice vysílá v rámci multiplexu ČRo DAB+ a Teleko i na internetu.

Cílovou skupinou stanice jsou posluchači ve věku od 25 do 40 let žijící v Praze a blízkém okolí. Vysílání je určeno také řidičům, lidem v kancelářích nebo těm, kteří nemají čas poslouchat rádio z domova. Regina DAB Praha bude i pod novým názvem sázet na vysoký podíl hudby – 80 %, oproti mluvenému slovu – 20 %. 90 % hudební složky tvoří aktuální skladby a hity posledních 10 let. Staniční motto „Hity – Doprava – Informace“ se nemění.

Rádio DAB Praha bude promítat i nadále zaměření na území hlavního města i do svého webu. Objeví se zde tak nejen aktuální informace, ale i reportáže. Prostor dostanou lifestylové formáty i volnočasové aktivity. Na webu nebudou chybět klíčové pořady stanice a jednotlivé rubriky (mj. Tipy pro volný čas, Host Lenky Vahalové nebo Až na dřeň). Rádio DAB Praha bude nadále podporovat rozvoj DAB+ a nabídne i soutěž o digitální přijímače.

René Zavoral, generální ředitel Českého rozhlasu, mimo jiné na dnešním zasedání kontrolního orgánu také informoval o chystaném otevření rozhlasového kavárny, které se očekává v průběhu září. Kromě toho, že sem budou moci posluchači zajít posedět, budou si moci na živo poslechnout také některé pořady. Vysílat by se odtud měl v případě Radiožurnálu páteční Host Lucie Výborné nebo Radiofórum Českého rozhlasu Plus. „Posluchači by u nás měli mít možnost si na vysílání sáhnout,“ uvedl Zavoral.

Šéf Českého rozhlasu vnímá velmi silnou pozici veřejnoprávního média v on-line prostředí. V posledních měsících rostla jak návštěvnost samotné domény Rozhlas.cz, tak i zpravodajského webu iROZHLAS.cz. Na rostoucí návštěvnosti se mimo jiné podílelo i překlopení domovské stránky do nového redakčního systému a jeho pohodlné zobrazení pro mobilní zařízení. Doména Rozhlas.cz rostla v prvním a druhém kvartálu 2019 meziročně téměř o 30 %, zpravodajský web pak o více než 11 %. Český rozhlas navíc připravuje na začátek prosince spuštění portálu MůjRozhlas.cz s obrovskou databází audioobsahu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související