Český rozhlas spustí 1. listopadu všechny avizované vysílače multiplexu ČRo DAB+

15. říjen 2019

Nově si budou moci stanice Českého rozhlasu naladit digitálně posluchači z Kletě, Klínovce, Kojálu nebo Tlusté hory ve Zlíně. Rozhlasová síť pokryje signál nově 80 % populace a v příštím roce se tato cifra zvýší o dalších patnáct procent.

V pátek 1. listopadu spustí Český rozhlas všechny vysílače svého digitálního multiplexu ČRo DAB+, které letos avizoval. Na konferenci Radiokomunikace 2019 to dnes oznámil Karel Zýka, ředitel Techniky a správy veřejnoprávního média. Rozhlasová síť tak dosáhne avizovaného pokrytí 80 % populace. Přehled vysílačů, ze kterých bude multiplex nově spuštěn, přinášíme v přehledu níže. Nejvýkonnější kótou bude s 20 kW jihočeská Kleť, na opačné straně bude stát dokrývač Tasov s 300 Watty.

Výstavba vysílačů multiplexu ČRo DAB+ se ale s letoškem neuzavírá. S investicemi do této technologie počítá Český rozhlas i pro rok příští. Tehdy je naplánováno zvýšení pokrytí rozhlasové sítě z 80 na 95 % populace. Karel Zýka vyzdvihl použité kódování zvuku, které je v současné době nejlepší možné. V případě HE-AAC, verze 1 je použit datový tok 80 kbps, u vyšší pak 48 kbps. Zatímco původní MPEG II vyžadoval hodnotu 192 až 256 kbps, pro verzi HE-AAC 1 postačí 64 až 96 kbps, pro „2“ pak 32 až 48 kbps.

Do roku 2021 počítá Český rozhlas s financováním DAB+ z vlastních úspor. Od ledna 2022 by ho mělo zajistit vypnutí středních a dlouhých vln. Digitalizaci rozhlasového vysílání nahrává fakt, že od prosince příštího roku budou muset být vybaveny odpovídajícím tunerem všechny nově prodávané vozy, a to díky nařízení Evropského parlamentu. Prodej DAB+ přijímačů roste podle Zýky i v České republice. Průzkum GfK ukázal letos v únoru nárůst o 68 %, v srpnu pak o 82 % dle statistik WorldDAB. Český rozhlas potřebuje vyhradit kmitočty pro to, aby bylo možné vysílání na platformě DAB+ provozovat i po roce 2021.

Český rozhlas pochopitelně počítá se zahušťováním své sítě a zpřístupnění digitálního pozemního signálu co největšímu počtu posluchačů pro indoor příjem, tedy uvnitř budov. Zýka do budoucna nevyloučil možný přechod multiplexu ČRo DAB+ na zabezpečení 3A, který by teoreticky zhoršil příjem signálu v okrajových oblastech, nicméně díky robustnosti sítě by ho majitelé DAB+ přijímačů již nezaznamenali. Na druhou stranu by došlo k zvýšení datové kapacity multiplexu. To bude možné právě po spuštění dalších vysílačů ČRo DAB+.

Stejně jako v Telči i v Pardubicích bylo nastoleno téma, jak se k digitálnímu vysílání postaví komerční stanice, kterým 10. října 2025 končí takzvané transformační licence.

Nové vysílače multiplexu ČRo DAB+ od 1. listopadu 2019

  • České Budějovice – Kleť (kanál 12C, výkon 20 kW)
  • Jáchymov – Klínovec (kanál 12C, výkon 10 kW)
  • Brno – Kojál (kanál 12D, výkon 10 kW)
  • Zlín – Tlustá hora (kanál 12D, výkon 10 kW)
  • Klatovy – Doubrava (kanál 12C, 5 kW)
  • Olomouc – Radíkov (kanál 12D, 2 kW)
  • Plzeň – Sylván (kanál 12C, 1 kW)
  • Nový Jičín – Veselý kopec (kanál 12D, 1 kW)
  • Tasov – Tasov (kanál 12D, 300 Wattů)

autor: lukpo
Spustit audio

Související