Český rozhlas masivně investuje do DAB+, privátní rádia před sebou mají nelehký úkol

1. říjen 2019

Specialista distribuce signálu Českého rozhlasu Pavel Straňák upozornil na konferenci Mediální reflexe 2019 na zásadní otázky, které vystávají s digitalizací rádia v následujících letech.

Český rozhlas masivně investuje do digitálního vysílání DAB+ a ještě letos s ním pokryje 80 % populace. V příštím roce se pak tato distribuce bude nadále rozšiřovat. Ukazuje to prezentace Pavla Straňáka, specialisty distribuce veřejnoprávního média, se kterou se mohli seznámit hosté konference Mediální reflexe 2019. Na konci letošního roku bude signálem multiplexu ČRo DAB+ pokryta velká část území České republiky. Nový head-end, koncový bod, který je důležitou součástí multiplexu, umožní jeho rozdělení na region Čechy a Morava. Český rozhlas se pak soustředí zejména na pokrývání DAB+ u problematických oblastí.

Pokrytí signálem multiplexu ČRo DAB+ na konci roku 2019

Straňák ve své prezentaci upozornil zejména na dva důležité body, které je třeba vyzdvihnout v souvislosti se zaváděním digitálního vysílání DAB+. Za prvé je třeba přijmout strategii rozvoje po roce 2021, aby Český rozhlas mohl tuto technologii dále podporovat, a zejména, komerční stanice musí vyřešit problémy transformačních licencí, které končí 10. října 2025. Právě ty byly udělené s tím, že privátní hráči přechod na digitální rozhlas DAB+ podpoří. Stát by měl podle Straňáka umožnit v ideálním případě souběžný provoz VKV a DAB+ po roce 2025. Bylo by to ideální řešení zejména z pohledu vybavenosti přijímači.

Veškeré prezentace z konference Mediální reflexe 2019 lze najít na webu vysílací rady.

autor: lukpo
Spustit audio

Související