Český lev byl letos o podpoře kultury, říká Mrázová z oceněného muzea NaFilM. To letos plánuje svou expozici rozšířit

11. březen 2021

Českého lva v kategorii Mimořádný počin v oblasti audiovize za rok 2020 udělila Česká filmová a televizní akademie výjimečně všem nominovaným – projektům Film Naživo/Televize Naživo, NaFilM a #martyisdead. A právě se dvěma zakladatelkami Národního filmového muzea, známého jako NaFilM, si povídal publicista Václav Müller.

Čtěte také

Národní filmové muzeum vzniklo díky nadšení studentů filmové historie. Stálou expozici otevřeli teprve před dvěma lety v budově Mozartea ve Františkánské zahradě v Praze. Od počátku muzeum přitahovalo návštěvníky možností nejen se něco dozvědět, ale také si filmařinu vyzkoušet. Aktuálně se připravují na znovuotevření, až to protiepidemická opatření dovolí. Pro návštěvníky chystají novinku. „Připravujeme jednu velkou novou část expozice, která se bude věnovat střihu. Z kousků pásů si člověk může složit svůj vlastní sestřih a pak si ho promítnout a vidět naživo, jak to vlastně vypadá,“ uvedla jedna ze zakladatelů, Terezie Křížkovská.

Český lev

Jejich úsilí ocenila letos i Česká filmová a televizní akademie. Nominaci v kategorii Mimořádný počin v oblasti audiovize zakladatelé nečekali. „Hrozně jsme si přáli vyhrát. A když jsme zjistili, kdo jsou další nominovaní, tak už jsme zas takovou radost neměli, protože jsme se báli, že to prohrajeme,“ směje se další ze zakladatelů, Adéla Mrázová. Akademie se výjimečně rozhodla v této kategorii ocenit všechny nominované. „Byla tam hrozně velká emoce radosti. Za každý projekt tam byl větší tým, tak najednou ta radost byla mnohem větší. A ty sdílení a gratulace jsme si mnohem víc užili, než kdybychom to asi měli sami,“ doplňuje Křížkovská.

autoři: Václav Müller , ech
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka