ČESKO ZEMĚ NEZNÁMÁ

21. září 2010

- takto jsme pojmenovali výpravy reportérů Českého rozhlasu ze všech regionálních studií za tím, co paměti hodno. V neděli 9.srpna 2009 si povíme příběh Domu u Kamenného zvonu a jeho obyvatel

Psal se rok 1319, když do Prahy vjel mladý král Jan Lucemburský. Otevření městských bran doprovázel hlahol zvonů, které rozhoupal kaplan Elišky Přemyslovny. Možná právě tuto událost má připomínat kamenný zvon ve zdi domu v ústí Týnské uličky. "Je pravděpodobné, že ta souvislost tady je, a kamenný zvon není, jak se někdy uvádí, až renesanční, ale zřejmě je už gotického původu." Dodává Petra Hoftichová z Galerie hlavního města Prahy.

CZN 20090809

Dům v čele Staroměstského rynku ale existoval už dlouho před onou událostí. Jeho základy byly položeny někdy ve 2. polovině 13. století a možná právě v jedné z místností jižního křídla naposledy vydechl jiný český král, Václav II. V původním domě, později nazvaném U Kamenného zvonu, pak žila jeho dcera, zbožná královna a nešťastná manželka Eliška Přemyslovna. "Kolegové se domnívají, že tady žila ještě dříve, než se provdala za Jana Lucemburského, když nemohla bydlet na hradě, kde pobýval panovník a Přemyslovny musely bydlet ve městě." Poznamenává Petra Hoftichová. "Ona sama byla velice zbožná, podobně jako její otec Václav II, a měla k němu hluboký vztah. Možná proto pro ni pobyt tady byl velice důležitý."

CZN 20090809

Památky na pobyt Elišky Přemyslovny a Jana Lucemburského najdeme v domě U Kamenného zvonu dodnes. V přízemí lze například obdivovat pozůstatky čtyř soch, které ve středověku zdobily průčelí domu. Doklady středověké minulosti Domu u Kamenného zvonu se dají nalézt i v prvním patře a patrné jsou také ve velkém sále druhého patra, kde se teď pořádají koncerty. "Podle vybavení předpokládáme, že se jednalo o významnější místnost, kde byl velký krb v čele proti oknům, která jsou také bohatě zdobená kružbami, a je tady také trojdílné sedile, kde se předpokládá, že mohl být právě trůn mladého krále." Vypráví Petra Hoftichová.

CZN 20090809

Královské obyvatele záhy vystřídali měšťané a pokud patříte mezi milovníky literatury, pravděpodobně se Vám vybaví jedna z postav Výletu pana Broučka do 15. století - Janek od Zvonu - i ten tu možná bydlel. "My bohužel informací nemáme dostatečné množství, protože vycházíme především z kronik a z toho, co publikoval Václav Vladivoj Tomek ve svém místopise. Historických materiálů asi bývalo více, ale protože v roce 1945 bohužel při požáru Staroměstské radnice vyhořel i historický archiv, tak my už se ze středověku asi o moc více nedozvíme."

CZN 20090809

Dům prošel řadou přestaveb, pozdě gotickou i renesanční, a nejvíce se ho dotkla barokizace a úprava ještě na konci 19. století. Do sklepů jezdil nákladní výtah, ve dvoře byla koželužna a slavná éra domu byla téměř zapomenuta. Všechno nabralo jiný směr až v 70. letech minulého století. Začala odvážná rekonstrukce a byla obnovena středověká podoba výjimečného předního věžového stavení tak, jak ji můžeme vidět i dnes.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.