Česko-německý fond synagoze v Jeruzalémské

16. září 2004

Česko-německý fond budoucnosti dá dva miliony korun na opravu synagogy v Praze a třemi miliony korun přispěje na vybudování stálé expozice v Lidicích. Celkově správní rada dnes a ve středu rozhodla o podpoře více než stovky projektů za 16 milionů korun.

Synagoga v Jeruzalémské ulici v Praze získá od fondu peníze na opravu interiéru. Po rekonstrukci tam bude židovská obec spolu s partnery z Berlína pořádat mimo jiné vzdělávací a kulturní pořady. Celkem tři miliony korun fond věnuje na vybudování stálé expozice v památníku v Lidicích na Kladensku. Dále díky dobré spolupráci obyvatelů Horní Vltavice s německými rodáky fond přispěje na opravu místního kostela. Kromě prostředků na opravu památek fond podpoří také kulturní projekty. Již 28. října bude v Obecním domě v Praze při příležitosti státního svátku hostovat Drážďanská filharmonie. Fond podpořil také prezentaci české kultury v Německu - na filmovém festivalu v Chotěbuzi a na Českých dnech v Drážďanech. Dvacítka českých vysokoškoláků díky podpoře fondu stráví dva semestry na univerzitě v Bayreuthu a na 30 gymnazistů z jižních Čech bude studovat rok na bavorských gymnáziích.

Fond budoucnosti působí od roku 1998 na základě česko-německé deklarace, kterou oba státy přijaly o rok dříve a která se vyrovnává s historickými problémy spojenými s druhou světovou válkou. Vlády obou států do něj vložily zhruba 2,7 miliardy korun. Asi polovina prostředků je určena na takzvaný sociální projekt odškodnění obětí nacistického režimu. Fond zároveň funguje jako partnerská organizace německé nadace pro odškodnění nuceně nasazených za války.

Spustit audio