Česko čekají volby do Evropského parlamentu, vedení obcí shání lidi do komisí

7. květen 2024 20:45

Letos čekají Česko dvoje volby. Na podzim krajské a už za měsíc budeme vybírat z kandidátů do Evropského parlamentu. Města a obce už proto začaly shánět lidi do volebních komisí. Své zástupce v nich mohou mít i kandidující strany.

Přesně za měsíc začnou v Česku volby do evropského parlamentu. Volební místnosti se otevřou v pátek 7. června ve 14 hodin. Zatímco lidé si mohou vybrat, jestli půjdou, nebo nepůjdou volit, města a obce musí vše potřebné připravit a také sestavit volební komise. Například v Plzeňském kraji to znamená sehnat více než 5 000 lidí.

První plzeňský obvod potřebuje do komisí minimálně 280 členů. „Začínáme shánět brzy, přičemž nejprve oslovujeme ty, kteří pro nás pracovali už v předchozích volbách. Někteří se sami ozvou už poté, co jsou volby vyhlášeny,“ říká Jana Slavíková, která má v rámci obvodu na starosti volební agendu. Členy do volební komise mohou nominovat i všechny kandidující strany, hnutí a uskupení. Kromě jednoho člena komise to může být i jeden náhradník. Čas na nominaci je do středy 8. května do 16 hodin.

„Z naší radnice se zapojí téměř 50 dalších lidí, kteří zastanou funkci zapisovatele. Další budou součástí volebního štábu,“ uvádí Miroslava Vejvodová, mluvčí prvního obvodu.

Pro voliče se volební místnosti v rámci voleb do Evropského parlamentu otevřou v pátek 7. června (k dispozici budou od 14 do 22 hodin) a v sobotu 8. června (k dispozici budou od 8 do 14 hodin).

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio