Česko čeká po delší době tropický víkend. Meteorologové upřesnili výstrahu

17. červen 2021

Na našem území opět zažijeme tropické teploty. Český hydrometeorologický ústav varuje, že hodnoty na teploměru mohou v nadcházejících dnech vystoupat až ke 34 stupňům. 

Meteorologové během čtvrtečního dopoledne také rozšířili původní výstrahu - vysoké riziko nově pro pátek platí v Plzeňském a Ústeckém kraji, ve zbytku republiky je stupeň rizika nízký.

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno, teploty se během dne budou pohybovat mezi 28 a 34 stupni Celsia. Na západě se pak mohou vyšplhat i k 34 stupňům, v 1000 metrech na horách pak ke 24 stupňům.

Meteorologové upřesnili výstrahu

Meteorologové upřesnili výstrahu na velmi vysoké teploty v uvedených lokalitách (oranžově), kdy teploty překročí 34 °C. Více informací na chmi.cz, nebo v mobilní aplikaci ČHMÚ a ČHMÚ+.

Podobné počasí bude v Česku i v pátek – denní teploty se budou pohybovat mezi 29 a 33 stupni Celsia, podle výstrahy meteorologů mohou vyšplhat i k hranici 34 stupňů.

Největší vedra přijdou během víkendu, přes den by měly teploměry ukazovat mezi 31 a 34 stupni Celsia. Polojasné nebe ale postupně vystřídá oblačnost, místy se mohou objevit srážky a ojediněle i bouřky.

Tropické počasí vydrží do pondělí, kdy ale začne postupně přibývat oblačnosti a přes Česko bude od východu přecházet zvlněná studená fronta. Už v úterý by se tak mělo na území celé republiky ochladit až k 23 stupňům. Během příštího týdne také meteorologové očekávají na většině území republiky návrat dešťových přeháněk a bouřek.

zdroj: Český hydrometeorologický ústav
Spustit audio