České filmové premiéry roku 2022. Diváci se můžou těšit na dokumenty i komedie

31. prosinec 2021

Jan Svěrák, Jiří Havelka nebo Petr Václav. To jsou jména českých režisérů, kteří v příštím roce uvedou do kin nové filmy. Přinášíme výběr těch nejočekávanějších filmových novinek s premiérou v roce 2022.

Hned v prvním lednovém týdnu uvedou česká kina časosběrný dokument Síla o filmovém kritikovi Kamilu Filovi. Toho sledoval s kamerou režisér Martin Mareček a po promítání na jihlavském festivalu dokumentárních snímků vyvolal mezi diváky různé reakce.

Sportovní fanoušci se pak mohou těšit na dokument Petra Větrovského s názvem Jan Koller: Příběh obyčejného kluka, který vypráví, jak se z amatérského fotbalisty v jihočeské Smetanově Lhotě stal hráč světové úrovně.

Po slavnostním uvedení na karlovarské filmové přehlídce se dostane do českých kin také snímek Zpráva o záchraně mrtvého režiséra Václava Kadrnky. Drama s Vojtěchem Dykem a Zuzanou Mauréry v hlavních rolích zavede diváky k nemocničnímu lůžku, kde matka se synem navštěvují otce v kómatu.

A zkrátka nepřijdou ani fanoušci komedií. Pro ně natočil nový snímek režisér úspěšných Vlastníků Jiří Havelka. Tentokrát ale zachytil ve filmu Mimořádná událost osud několika pasažérů vlaku, který neřízeně jede českou krajinou po tom, co jeho strojvůdce vystoupil.

Čeští kinaři budou promítat od začátku března novinku oscarového režiséra Jana Svěráka. Ten společně se svým otcem Zdeňkem Svěrákem natočil snímek Betlémské světlo. V něm se stárnoucí spisovatel musí vyrovnat s tím, že mu do života začnou vstupovat postavy z jeho povídek.

Filmová plátna rozzáří také příběh polozapomenutého českého skladatele Josefa Myslivečka. Do životopisného dramatu Il Boemo obsadil režisér Petr Václav herce Vojtěcha Dyka. Ten tak připomene tragický osud významného barokního umělce, který přátelil také s Wolfgangem Amadeem Mozartem. V plánu je premiéra i historického snímku Jan Žižka filmaře Petra Jákla nebo bizarní komedie Párty Hárder režiséra Martina Pohla. 

autoři: Martin Hrnčíř ,
Spustit audio