České dráhy včera večer opět pozvedly pomyslné zbraně proti vandalům. S policií provedly kontrolu souprav, nádraží a dep

20. listopad 2012

Vandalové, sprejeři, zloději. To jsou noční návštěvníci objektů Českých drah. Nad pomalovanou vlakovou soupravou se už téměř nikdo nepozastaví, lidé bez domova jsou běžně vnímáni jako součást nádražních hal a kráděže kabelů se už pomalu ani nedostávají do zpráv. Přesto se České dráhy a Správa železniční dopravní cesty nevzdávají a ve spolupráci s policií vyrážejí opakovaně do boje s tímto nešvarem. Na rozsáhlou noční kontrolu se s nimi vypravil i náš reportér Miroslav Dvořák.

Krátce po 22. hodině se téměř 60 policistů vydalo na kontrolu Libeňského nádraží a jeho okolí. V hale sedělo jen pár lidí a na vlakových nástupištích vládl klid. Ospalou atmosféru narušil jen příjezd vlaku, ze kterého vystoupila hrstka lidí. I toto nádraží ale patří k těm, kde vagóny získávají během noci ne příliš slušivé obrazce.To ale není jediná hrozba.

"Zaměřují se především na měděné součásky našeho sdělovacího a zabezpečovacího zařízení - jde o kolejnicová nebo lanová propojení," prozrazuje zájem zlodějů tiskový mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Tesař a zárověň dodává, že způsobené škody jdou ročně řádově do několika desítek milionů korun.

Během několika málo okamžiků se policisté přesunuli na další místo, které bylo předem vytipováno jako rizikové. Vršovické nádraží. I zde byla provedena rozsáhlá kontrola vlakových souprav, nástupišť a přilehlé opuštěné budovy. V jejím okolí se pohybovala dvojice starších mužů bez domova.

"My tady jenom spíme a nic neděláme. Ani tady nebydlíme. Jen jsme rádi, že si máme kam lehnout. Ale jen venku. Dovnitř se nedostaneme."

Policisté provedli běžnou kontrolu a pro jejich zjevnou neškodnost je pouze vykázali z prostor objektu. I tady byl pořádek a ani v blízkém depu nebylo nic, co by vzbuzovalo pozornost. Hodně důležitý je ale také moment možného překvapení pachatelů.

"Je to samozřejmě v nepravidelných intervalech, aby se to nestalo pravidlem. Zhruba jednou za 14 dní," vysvětluje vedoucí oddělení Speciální pořádkové jednotky policie ČR Jiří Roupec.

Ruku na srdce, každý by si přál jezdit v krásném vlaku, vídat malebná nebo i moderní nádraží bez zbytečných a nehezkých obrazců. Realita bývá často jiná a i přes obrovskou snahu se toto přání plní nesmírně pomalu.

autor: Miroslav Dvořák
Spustit audio