Česká vláda se konečně od Maďarska drží dál. Izolace je to jediné, co nám vůči dnešní Orbánově vládě zbývá, míní Janda z Evropských hodnot

2. srpen 2022

Maďarsko pod vedením premiéra Viktora Orbána dál vybočuje z evropské politiky ohledně války na Ukrajině. Před pár dny vzbudilo pobouření Orbánovo vyjádření o „nesmíšené maďarské rase“. Měla by se česká vláda během unijního předsednictví ostřeji vymezit vůči Orbánově politice? „Jednoznačně měla. A už se to děje,“ říká výkonný ředitel centra Evropské hodnoty Jakub Janda. „Kritice ze strany Viktora Orbána rozumím a nemám proti ní nic,“ oponuje senátor Tomáš Jirsa (ODS).

Janda připomíná, že Maďarsko už od února, kdy Rusko zaútočilo na Ukrajinu, stojí na ruské straně.

„Proto ministryně obrany Černochová (ODS) odmítla do Budapešti jet. Řekla, že pro maďarskou vládu je důležitější ruský plyn a ropa než ukrajinská krev. Jsme tedy v situaci, kdy se i česká vláda konečně od Maďarska drží dál, a je to dobře, protože izolace je jediné, co nám vůči dnešní maďarské vládě zbývá,“ míní Janda.

Čtěte také

Jirsa s tím nesouhlasí. Říká, že Maďarsko je trochu jiná země než Česko. Má jiné zahraniční vztahy a vnímání věcí. „Nicméně je to součást Evropské unie a Visegrádské čtyřky,“ připomíná.

„Proti rozhodnutí ministryně obrany nic nemám, je její. Nicméně ten poslední humbuk kolem Orbána, kolem toho, aby se Maďaři nemísili s lidmi s neevropskými kořeny... Orbán směřuje k otázce, jestli je správně, že počet obyvatel muslimské víry se v západní Evropě neustále zvyšuje a on si tak, jako celá střední Evropa, prostě myslí, že to je špatně. Takže to je meritum věci,“ naznačuje místopředseda senátního Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost.

Orbán mluví o tom, že Evropa je historicky křesťanská země, která se řídí křesťansko-židovskou filozofií.
Tomáš Jirsa

Slovo rasa by Jirsa nepoužil, protože vzbuzuje negativní emoce. „S tímto slovem nesouhlasím, ale s postojem vůči nelegální muslimské migraci a nedodržování evropských zákonů muslimskou populací v zemích, kde žije – a víme, že to tak je –,  tak s tím souhlasím a myslím, že s tím souhlasí celá V4,“ míní.

Hraje sofistikovanou hru

Spor je podle něj o tom, jak se Evropa bude chovat k další ilegální migraci z muslimských zemí.

„Sám pořád nemám jasno, jestli před sedmi lety, když přišlo jeden a půl milionu mladých mužů, byla evropská hodnota přijímat tyto ilegální migranty v takovém množství, anebo jestli chránit vnější hranici Unie, jak to máme v zakládacích smlouvách. Orbán mluví o tom, že Evropa je historicky křesťanská země, která se řídí křesťansko-židovskou filozofií. A neměli bychom dovolovat nelegální migraci z muslimských zemí v takovém množství, jaké se ukázalo před sedmi lety,“ soudí senátor.

Orbán se snaží udržet za sebou nějakou většinu maďarské populace a vystrašit ji dojmem, že přichází velká migrační vlna.
Jakub Janda

Podle Jandy hraje Viktor Orbán velmi sofistikovanou hru, která je ve výsledku velmi jednoduchá.

„Orbán se snaží udržet za sebou nějakou většinu maďarské populace a vystrašit ji dojmem, že přichází velká migrační vlna. Což je obvyklý mechanismus, který vidíme v evropské politice všude možně. Orbán ho pouze používá více agresivně. A používá ho proto, aby zakryl, co je hlavním problémem, který mají evropské státy s Maďarskem,“ naznačuje výkonný ředitel bezpečnostního centra Evropské hodnoty.

Co se týče migrace z muslimských zemí, má postoj zbylých zemí Visegrádské čtyřky, tedy Česka, Polska a Slovenska, k Maďarsku podle něj dvě roviny.

Čtěte také

„Za prvé je to migrace ze třetích zemí, zejména z muslimského světa a tam má většina evropských států včetně dnešní německé vlády i francouzské vlády, velmi restriktivní postoj. To znamená, že se snaží, aby co nejméně lidí z třetího světa přišlo do Evropy. Je ale velký rozdíl, jak o tom mluví a jak to zdůvodňuje. Jestli použijete antisemitský rasistický jazyk, jako to dělá Orbán, nebo jestli mluvíte o tom, jak se snažíte bránit hranice z důvodu sociální koheze atd., jak to dělá většina evropských států včetně Česka,“ vysvětluje

„Tou druhou rovinou je, že Maďarsko je dnes branou pro migraci z režimů, jako je Rusko a Čína. Například do dnes maďarská vláda vydává zlatá víza představitelům nejhorší ruské válečné smetánky, aby mohli jezdit do Evropy. A to je velký problém, protože ti lidé mohou jezdit po celé Evropě v rámci Schengenu, třeba i k nám. To je věc, kterou nediskutujeme a měli bychom, protože to je živý problém, který se týká i Česka,“ naznačuje Janda.

Poslechněte si celé Pro a proti. Moderuje Lukáš Matoška.

autoři: Lukáš Matoška , kbr
Spustit audio

Související