Češi v karanténě víc pijí alkohol a jedí, nepřestávají ale sportovat

28. duben 2020

Když se Češi v karanténě nudí, sáhnou po jídle a alkoholu. Snaží se ale zůstat v dobré sportovní kondici. To ukázal průzkum agentury Ipsos pro Zdravotní pojišťovnu Ministerstva vnitra ČR, kterého se zúčastnilo 1600 lidí.

Dvě třetiny lidí podle průzkumu dodržují v karanténě zdravý životní styl. Prý dostatečně spí a pijí vodu. Téměř 70 procent respondentů dál sportuje. Nejčastěji se věnuje chůzi (47,5 procenta) a cyklistice (17,3 procenta). Téměř třetina lidé během nouzového stavu ale nesportovala vůbec.

„Chtěli jsme zmapovat chování lidí ve výjimečných podmínkách a odpovědět na otázku, jaké příležitosti nebo hrozby pro zdraví lidí z této mimořádné situace plynou. Jsme mírně optimističtí, neboť si uvědomujeme možný doběh negativních důsledků v čase,“ uvedla mluvčí pojišťovny Hana Kadečková.

A i když se snažíme sportovat, téměř 40 procent respondentů uvedlo, že začalo víc jíst a necelá pětina dokonce zvýšila konzumaci alkoholu. Více se přejídají muži než ženy, v případě alkoholu je to naopak.

Pro polovinu Čechů je současná situace psychicky i fyzicky náročná, především pro lidi do 35 let. Pouze desetina dotazovaných přiznala zhoršení vztahu s partnerem.

autor: jp | zdroj: ČTK
Spustit audio