Češi jsou neobyčejně štědří, říká Tomáš Vyhnálek z organizace Člověk v tísni

21. prosinec 2019

Tomáš Vyhnálek z organizace Člověk v tísni stojí za projektem Skutečný dárek, do kterého už se zapojili Tomáš Klus, Ivan Trojan nebo Ester Geislerová. Je to jednoduché, koupíte například kozu a tu pak dostane rodina třeba v Etiopii, ze které se Tomáš nedávno vrátil.

„My v Etiopii pomáháme dlouhodobě. Pomáháme i díky projektu, který se jmenuje Skutečný dárek. Já se byl v Etiopii podívat, jak ty Skutečné dárky, které tady v Česku lidé nakoupí, se mění v reálnou pomoc,“ říká Tomáš Vyhnálek, který zároveň chválí české dárce. „Češi jsou neobyčejně štědří. Jak pracuji několik let s českými dárci, tak to můžu potvrdit.“

A o co máme vlastně největší zájem? „Zvířata obecně. Kozy a ovce, o to je obří zájem. Vedle toho třeba slepice. Potom dárky, které jsou levnější, které stojí třeba 150 korun, jsou to školní pomůcky pro sedm dětí.“

Pomáhejte i jinak

„Myslím si, že každý rád dává hezké dárky a rád dostává hezké dárky. Ale kolem těch Vánoc se nám stává, že kupujeme dárky zbytečné. Myslím si, že než kupovat zbytečné dárky, je lepší koupit ten Skutečný dárek. A ten Skutečný dárek je darovací certifikát, na eshopu máme 45 různých tipů,“ vysvětluje Tomáš Vyhnálek.

A když někdo nechce koupit dárek, může pomoct i jinak. „Běžte na naše stránky www.clovekvtisni.cz a tam je nabídka věcí, které pro nás můžete dělat. Můžete darovat peníze nebo s námi pojďte pracovat. Já to dělám 20 let a je to fakt skvělá práce. Potkal jsem v práci svou manželku, se kterou jsem šťastně ženatý, a máme tři děti.“ Pokud se vám ani tato pomoc nezamlouvá, můžete se stát dobrovolníkem a například chodit chovat miminka do kojeneckého ústavu.

autoři: Lenka Vahalová , jp