Červený kříž pořádá kvůli koronaviru jednodenní kurzy pro dobrovolníky. Pomáhat budou ve zdravotnictví

6. říjen 2020

Jestli i vy při sledování zpráv o šíření nového koronaviru u nás přemýšlíte, že byste chtěli pomoct zdravotníkům nebo ošetřovatelům, máte nově příležitost. Český červený kříž totiž od úterý v Praze pořádá jednodenní kurzy pro dobrovolníky, kteří by pak v domovech a nemocnicích v případě nutnosti pomáhali s péčí o pacienty.

Do kurzů se může přihlásit v podstatě kdokoliv, komu už bylo osmnáct let, má čistý trestní rejstřík a hlavně chce pomáhat. Zároveň není potřeba mít žádné předchozí zdravotnické vzdělání. Kurzy jsou určené pro laiky, jsou jednodenní, v prostorách Všeobecné fakultní nemocnice. Trvají pokaždé osm hodin a dobrovolníci se tam naučí například, jak se starat o lidi upoutané na lůžko, ale také, jak pomáhat pacientům s pohybem nebo hygienou. Přihlásit se lidé můžou jednoduše přes webové stránky pomahamepraze.cz.

Vyškolené pečovatele potom můžou využít sociální centra nebo nemocnice, aby pomáhali sestrám a ošetřovatelům a ulevili jim v práci. Podobné kurzy už Český červený kříž pořádal na jaře, tehdy dobrovolníci pomáhali právě v domovech, teď k tomu přibyly i nemocnice, které chtějí být připravené na případné zásadní nárůsty nemocných covidem-19. Právě třeba podle Všeobecné fakultní nemocnice je pomoc dobrovolníků, například společně s mediky, v době pandemie zcela zásadní.

Lidé v zařízeních by pomáhali podle toho, jak bude potřeba a na domluvě s jednotlivými domovy nebo nemocnicemi. Například vedoucí Ústředního krizového týmu Českého červeného Richard Smejkal ale doufá, že většinu proškolených nebude potřeba využít. Zároveň ale dodává, že je důležité mít připravené záložní kapacity. Navíc lidem se podle něj rozhodně zkušenosti a schopnosti z kurzů budou hodit. Termíny kurzů prý plánuje Český červený kříž vypisovat, dokud se situace zásadně nezlepší.

autoři: Adam Bejšovec , jp
Spustit audio