Ceny ojetých aut v Česku letí nahoru. V prvním pololetí letošního roku se zvýšily v průměru o deset procent

27. červenec 2021

Při koupi ojetého auta v autobazaru budou muset lidi sáhnout hlouběji do kapsy. Ceny ojetin totiž letí vzhůru. Loni zdražila bazarová auta asi o pět procent. Za první pololetí letošního už to ale bylo podle Asociace prodejců použitých automobilů v průměru o deset procent.

Za zvyšování cen může několik faktorů. Třeba nedostatek nových aut na trhu. „Čekací doba na nový automobil je někdy téměř až rok. To znamená, že firmy nedělají obnovení vozových parků. Tím pádem se čtyřleté ojetiny nedostanou na náš sekundární trh. Chybí na trhu zároveň 30 tisíc ojetin ze zahraničí a ceny lezou nahoru,“ říká předseda Asociace Petr Přikryl.

Čtěte také

Cenu ovlivnila i protikoronavirová opatření z loňského i letošního roku, kdy se tolik neobchodovalo s ojetými vozy. Průměrná cena ojetin roste i proto, že zákazníci tolik nekupují starší auta.

„Situace ohledně covidu způsobila to, že lidé ve větší míře kupují mladší auta s nižším nájezdem, lepší kvality. Takže roste i průměrná cena, za kterou lidé vozidla kupují,“ vysvětluje provozní ředitel sítě autobazarů AAA Petr Vaněček.

Letos je zdraženení ještě výraznější

Průměrná cena ojetých aut prodaných na českém trhu byla loni v průměru téměř 235 tisíc korun. Letos už se pohybuje okolo 260 tisíc korun. Autobazary jsou tak nucené ojetiny vykupovat od lidí za vyšší ceny.

Čtěte také

„Výkupní ceny se dneska pohybují někde na úrovni roku 2019. To znamená, že za ojetinu, která se vykupovala za 200 tisíc a dnes by měla být její výkupní cena kolem 160 až 180 tisíc, tak se stále vykupují za 200 tisíc. A to se musí odrazit na tom, za kolik se ojetiny následně prodávají,“ říká mluvčí Auto Esa Filip Kučera.

Otázkou je, jestli autobazary v budoucnu ojetá auta zlevní. Šéfredaktor webu testyojetin.cz Pavel Foltýn si to nemyslí. „Určitou roli sehrávají cestovatelská omezení, která zapříčinila zvýšenou poptávku. To znamená, že by se v nejbližším horizontu měly ceny aut dát na opačný trend. Že by se měly snižovat, to neočekávám,“ říká.

Podle Asociace prodejců použitých automobilů prodaly autobazary v prvním pololetí letošního roku zhruba 180 tisíc ojetin.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.