Začíná Designblok. Centrálním bodem je DIY dílna pro každého pod vedením mladých designérů

6. říjen 2021, aktualizováno

Ve středu v Praze začíná tradiční festival Designblok, který potrvá do neděle 10. října. Hlavním tématem letošního 23. ročníku je štěstí, místem pak Designérie s DIY dílnou v Gabriel Loci.

Stěžejními výstavními místy Designbloku jsou letos Uměleckoprůmyslové museum na Starém Městě a Gabriel Loci v Holečkově ulici – tam se nachází i letošní centrální bod festivalu – Designérie s DIY dílnou pod taktovkou mladých designérů Eduarda Herrmanna a Matěje Coufala. Návštěvníci si v ní budou moci vyrobit třeba svoji vlastní lampu.

„Designérie je dynamické místo setkání, odpočinku a zážitku. Zůstává proto otevřeným centrálním prostorem bez bariér. V jeho srdci stojí kruhová oáza tvorby – laboratoř, kde si může každý vyrobit vlastní produkt,“ popisují koncept Eduard Herrmann a Matěj Coufal.

Představí se i Liběna Rochová

Do festivalu se zapojí více než 200 českých i zahraničních designérů. Návštěvníkům představí nábytek, módu i šperky. Letos se zúčastní i legenda české módní scény Liběna Rochová, která několik dní před začátkem festivalu oslavila životní jubileum. Společně s Moravskou galerií představí v Gabriel Loci průřez své 20leté tvorby.

Dar - Liběna Rochová

Ani letošní ročník se neobejde bez opatření souvisejících s pandemií koronaviru. Kromě vstupenky tak bude podmínkou respirátor a potvrzení o ukončení očkování, platný antigenní nebo PCR test či potvrzení o prodělání nemoci.

autoři: Sabina Vosecká , Jan Dlouhý , ech
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.