Čarostřelec. Německá lidová pověst o tom, že není radno zahrávat si s ďáblem

Co všechno jsme ochotni udělat, abychom získali, po čem toužíme? Ďábel nedělá nic, jen čeká na svou příležitost, a ta pokaždé nakonec přijde. Ve chvílích zoufalství přijme Wilhelm pomoc, která mu umožní oženit se s milovanou Kätchen. Svatba bude veselá. Nebo nebude? Ještě přece nezaplatil svému dobrodinci. 

Účinkuje: Miroslav Hruška
Připravila: Eva Lenartová
Překlad: Lucy Topoľská
Zvukový mistr: Zdeněk Prchlík
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 19. 8. 2023
Natočeno: v roce 2023

Na podzim roku 2021 vydalo ostravské nakladatelství Protimluv sbírku strašidelných, ba hororových příběhů s názvem Fantasmagoriana a čtenářům se tak otevřela příležitost pomyslně se dotknout počátků moderní evropské literatury.

Slavná německy psaná sbírka totiž před více než dvěma sty lety podnítila fantazii předních osobností světové romantické scény. Pod vlivem četby Fantasmagoriany se v létě roku 1816 ve vile Diodati na břehu Ženevského jezera sešla vybraná literární společnost, lord Byron, Mary Shelleyová, Percy Bysshe Shelley a doktor John William Polidori, aby stvořila vlastní strašidelné příběhy. Právě tehdy svou cestu do literárního nebe hororu zahájil například proslulý Frankenstein Mary Shelleyové a lord Byron napsal fragment povídky Vampýr.

Originální, původně německy psané dílo, které bylo romantiky během deštivých dnů čteno ve francouzském překladu, se tak péčí Protimluvu dostalo také do rukou českého čtenáře. Pro cyklus Setkání s literaturou vybíráme lidovou pověst Čarostřelec, tedy tragický hororový příběh, který inspiroval ke  stejnojmenné opeře i skladatele Carla Maria von Webra. Premiéru rozhlasové úpravy uslyšíme ve dvoudílném provedení.

autoři: Tomáš Soldán , ele
Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.