Bývalý vojenský pilot M. Štandera čestným občanem Plzně

24. listopad 2014

Brigádní generál a bývalý vojenský letec Miroslav Štandera se stane dalším čestným občanem Plzně. Devětaosmdesátiletého Štanderu navrhla na udělení čestného občanství plzeňská pobočka Svazu letců ČR. Čestné občanství, tedy listinu opatřenou znakem města a otiskem historické pečeti, dostane při státním svátku 28. října.

Štandera vstoupil dobrovolně do československého vojenského letectva v roce 1936 a stal se vojenským pilotem. Po okupaci nacisty odešel v roce 1939 do Francie. Při leteckém souboji utrpěl zranění a byl evakuován do Anglie. I zde se účastnil bojových operací jako pilot, později jako instruktor a noční stíhač.

Brigádní generál a bývalý vojenský letec Miroslav Štandera

Po válce se vrátil do Československa a jako poručík sloužil u bombardovacího pluku v Plzni. V roce 1948 byl od letectva vyhozen a před zatčením Státní bezpečností utekl do zahraničí. Do republiky se vrátil v roce 1994 a od té doby žije v Plzni.

Plzeň uděluje na rozdíl od dalších měst v regionu čestná občanství významným osobnostem častěji. První čestní občané Plzně byli v roce 1945 vrchní velitelé amerických a sovětských vojsk v tehdejším Československu Ernst Harmon a Ivan Koněv a Charles Noble, důstojník jednotky, která osvobodila Plzeň. Ocenění získali například Václav Havel, výtvarník Jiří Trnka, americký generál George Patton či zdejší rodáci, herci Miroslav Horníček a Jiří Suchý. Loni v červnu naopak zastupitelé odebrali čestná občanství bývalým komunistickým prezidentům Klementu Gottwaldovi a Antonínu Zápotockému a vrátili ho katolickému knězi Janu Šrámkovi, předsedovi exilové vlády v Londýně za druhé světové války. Občanství mu v roce 1948 odňali komunisté.

Katedrála sv. Bartoloměje
autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio