Bývalý tanečník Sanchez točí novodobou grotesku: Je jednoduché na někoho plivnout, ale mile pobavit je neskutečně těžké

15. květen 2021

Pod uměleckým jménem Sanchez vystupuje bývalý tanečník, choreograf a v současné době hlavně herec a režisér s iniciály J. K. S Lenkou Vahalovou si povídal o groteskním seriálu Frankie, který natáčí pro Televizi Seznam, ale třeba také o plánovaném krátkometrážním filmu.

V minulosti se věnoval tanci – jako profesionální tanečník a taneční choreograf. Spolupracoval například s Benem Cristovaem. Současně s tím studoval herectví. A nyní natočil groteskní seriál Frankie. „Základem grotesky je nevulgárně pobavit. Tohohle motta se držíme my – aby to nebylo laciné a aby to přežilo další generace. Snažíme se dělat neutrální věci,“ říká Sanchez. Grotesku na určitou politickou situaci nebo koronavirus v jeho tvorbě proto prý nenajdete.

„Je jednodušší na někoho plivnout nebo ho urazit, ale mile pobavit je neskutečně těžké,“ doplňuje tvůrce novodobé grotesky Sanchez. Na jeho tvorbu, kde hlavní postavičkou je Frankie, se mohou dívat děti i dospělí. „Frankie je komiksová postava. Vychází hodně z toho, jaký bych vlastně chtěl být, kdybych nemusel fungovat v tomhle bláznivém světě – tak bych byl asi jako Frankie. Což samozřejmě nejde, protože on je fakt naivní moula,“ představuje hlavního hrdinu Sanchez, kterého sám ztvárňuje.

Krátkometrážní filmy

S postavou Frankie má v plánu natočit i několik 20minutových filmů s výpravou a dramaturgií, zatímco seriály točil na mobil. „Teď jsme natočili první oficiální krátkometrážní film. Vyjde to v půlce května. Hraje tam Tomáš Matonoha, Přemek Forejt, Matěj Ruppert a další,“ zve na první film s Frankiem.

Vrátil by se k tancování? A kolik let už nepoužívá své občanské jméno? I to se dozvíte v rozhovoru s umělcem Sanchezem.

autoři: Lenka Vahalová , ech