Bývalý senátor Novák je na svobodě. Soud ho propustil na čtyřletou podmínku

7. květen 2015

Bývalý senátor za ODS a starosta Chomutova Alexandr Novák je na svobodě. Okresní soud v Chomutově přijal záruku občanského sdružení, které se za odsouzeného zaručilo.

„Alexandr Novák byl dnešního dne rozhodnutím senátu ve věznici Všehrdy propuštěn podmínečně se stanovením zkušebním doby čtyři roky a se současným přijetím občanského sdružení Gryphons, které záruku nabídlo,“ potvrdil předseda soudu Petr Šustr.

Alexandr Novák si odpykával čtyřletý trest za to, že v roce 1999 vzal 42milionový úplatek za zprostředkování prodeje městských akcií energetických firem za více než 317 milionů korun. Novák tvrdil, že šlo o půjčku pro manželku.

Soud ho ale uznal vinným a kromě trestu odnětí svobody mu tehdy uložil také pětimilionovou pokutu. Ve vězení byl od dubna 2013.

Policie prošetřovala Alexandra Nováka také v souvislosti s kauzou praní špinavých peněz. Ty měli společně s podnikatelem Patrikem Oulickým skrytě investovat do kasina v Aši. Kriminalistům se to ale prokázat nepodařilo a případ odložili.

autoři: ČRo , msi
Spustit audio