Botanická zahrada v Troji věnuje letošní sezonu jedovatým rostlinám, chystá i novou restauraci

17. březen 2021

V Botanické zahradě hl. m. Prahy v Troji vrcholí přípravy na zahájení nové 52. sezony. Ta bude ve znamení jedovatých rostlin, se kterými se můžeme běžně setkat v zahradách, parcích i v domácnostech.

I přes to, že je botanická zahrada pro návštěvníky stále uzavřena, připravuje se na novou sezonu. Dokončuje některé stavební práce a úpravy v rámci celého areálu. V západní části bude například otevřen nový vstupní areál s pokladnou a restaurací.

Během letošní sezony se zaměří na jedovaté rostliny, které se vyskytují v naší přírodě i zahradách. Celoročnímu tématu budou věnované také odborné přednášky, které se zatím konají on-line.

Ohrožený křivatec v trojské botanické zahradě

I když podle astronomického kalendáře začne jaro až 20. března, příroda v botanické zahradě se ze zimního spánku už probudila. Kromě sněženek a krokusů vykvetl třeba křivatec český pravý, který je kriticky ohrožený. Ožívají také včelí úly.

Včely v trojské botanické zahradě

„Pokud by byla jiná situace a vy byste mohli v těchto dnech navštívit botanickou zahradu, narazili byste na zahradníky, kteří dokončují odzimování a připravují areál na další sezonu, například chystají výsevy letniček. Mohli byste také vidět kvetoucí jarní byliny, jako jsou sněženky, čemeřice, koberce osívek, a rovněž první kvetoucí keře,“ uvedl ředitel zahrady Bohumil Černý.

autor: ech | zdroj: Botanická zahrada hl. m. Prahy
Spustit audio