Botanická zahrada v Troji chystá novinky: zalévání z Vltavy, otevření areálu a nový vstup

24. leden 2020

Botanická zahrada v Praze ušetří na zalévání přes tři miliony, ještě letos totiž začne zalévat vodou z Vltavy. Také otevře areál u skleníku Fata Morgana a zavede nový vstup do vinice sv. Kláry.

Vodovod z Vltavy do pražské botanické zahrady by mohl být hotový letos v dubnu. Stavbaři už připravili zásobní studny u řeky a v zahradě vyvrtali tunel, kterým vede potrubí. Teď připravují podzemní betonovou nádrž. Zahrada bude vodu z Vltavy používat pro zavlažování a nahradí tím pitnou vodu, kterou používala doteď.

Ředitel Botanické zahrady hlavního města Prahy Bohumil Černý

„Zalévat pitnou vodou je jednat neekologické, ale také neekonomické. Ročně jsme vydávali na závlahu pitnou vodu zhruba tři a půl milionu a následně budeme moci tyto prostředky přesměrovat někam jinam,“ říká ředitel zahrady Bohumil Černý.

Pražská botanická zahrada plánuje v tomto roce také modernizaci zázemí a expozic. Zhruba od dubna budou moct návštěvníci využívat například nový vstup do vinice sv. Kláry, a to přímo ze zastávky Kovárna. Zároveň zahrada zavede nový informační systém a otevře areál u skleníku Fata Morgana.

„Tento projekt je důležitý i pro botanickou zahradu, protože zde bude zhruba na polovině celého území pěstevné zázemí, které rozšíří aktuální skleníky o různé záhony nebo na pěstovávání dřevin,“ dodává Bohumil Černý.

autoři: Markéta Šulejová , jp
Spustit audio