Blíží se desátý ročník kampaně Suchej únor. Přijmete výzvu a vydržíte měsíc bez alkoholu?

27. leden 2022

Zdravotně osvětová kampaň Suchej únor upozorňuje na nadměrnou spotřebu alkoholu v ČR, letos už se koná její desátý ročník. Loni se podle průzkumů akce zúčastnilo přes 10 % dospělé populace.

Zapojit se může každý, kdo si chce prověřit svůj vztah k alkoholu. Jak už název napovídá, pravidla jsou jasná, celý měsíc ani kapku alkoholu. Kdo tuto výzvu přijme, může se registrovat na stránkách suchejunor.cz.

„Registrované účastníky provedeme měsícem na suchu od začátku do konce. Máme pro ně připravené informačně i zábavou nabité newslettery a rovněž unikátní knihu, kterou jsme vydali. Registrací lidé podpoří nejen kampaň, ale především naši další činnost na poli osvěty, vzdělávání a prevence rizikového chování. A to nejenom ve vztahu k alkoholu, ale i k dalším návykovým látkám a závislostem,” vysvětluje za organizátory Petr Freimann, ředitel neziskové organizace Suchej únor, která kampaň pořádá.

Pozitivní dopady kampaně

K účasti se minulý rok přihlásilo přes 10 % dospělých lidí, tedy v přepočtu na 700 tisíc lidí. Praktické dopady kampaně pak zjišťovaly výzkumy a podle nich sníží rizikovou konzumaci každý druhý. Měsíc abstinence dává všem možnost zjistit, jak moc své pití ovládají.

„Za 8 ročníků kampaně deklarovalo úspěšně dokončenou měsíční abstinenci zhruba 90 % lidí, kteří se do kampaně zapojili,” komentuje čísla Hana Friedlaenderová z agentury Nielsen Admosphere, která průzkum realizovala v rámci pravidelného šetření na Českém národním panelu.

Každý rok se Suchej únor snaží přicházet s novými tématy, které jsou pro společnost důležité. „Letos chceme otevřít diskuzi zejména o zdravém firemním prostředí ve vztahu k rizikovému užívání. Koneckonců, každý 7. dospělý, kterého potkáme v práci, je potenciálně rizikový konzument. Stejně tak se pouštíme do tématu konzumace více či méně alkoholických nápojů dětmi,” popisuje Petr Freimann. V loňském roce Suchej únor také vydal knihu, ve 28 kapitolách představuje alkohol s lehkostí i vážností, ve všech jeho společenských rolích.

Ukázka z knihy Suchej únor
autor: | zdroj: Suchej únor
Spustit audio