Blatný navrhne vládě přechod do čtvrtého stupně. Opatření by se netýkalo obchodů a návštěv v domovech

11. prosinec 2020 11:11

Epidemická situace se zhoršuje. Narůstá počet nově nakažených a zvyšuje se i reprodukční číslo. Na pravidelné tiskové konferenci to řekli ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Podle něj narůstá i počet nakažených seniorů a lidí v rizikových skupinách, kteří mohou mít těžší průběh.

„Dostáváme se opět do složité situace. Připomínám, že nás nejvíce může ochránit nošení roušek a sociální distanc,“ řekl Blatný.

Jeho slova potvrdil i profesor Dušek: „Stávající týden je postaven v počtech nad týden předchozí, registrujeme vyšší počty nově diagnostikovaných pacientů.“

Reprodukční číslo, které určuje, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivní, se podle Duška zvýšilo na 1,1 až 1,2. Dobře se nevyvíjí ani denní podíl pozitivních záchytů k počtu provedených testů. „Sedmidenní průměr byl k 6. 12. na hodnotě 21,9 procenta. Ta hodnota je relativně vysoká,“ popsal.

Problémem je i to, že se opět zvyšuje i počet „nakažených seniorů a lidí rizikových, kteří mohou mít těžší průběh“, varoval Dušek. Podobá situace je podle něj po celé Evropě.

„Dochází k nárůstu rizika. Pouze Praha a Plzeňský kraj jsou v bodové škále pod 60 ze 100 bodů. Většina krajů ale mezitýdně výrazně narostla. Celorepublikové skóre zůstává na 64 bodech,“ dodal. Důvodem je podle něj nárůst mobility a zvýšení sociálních kontaktů. V datech ale podle něj není promítnuto rozvolnění po 3. 12. Dopady můžeme podle něj očekávat po sedmi dnech.

Řešením je dodržovat základní opatření. „Do příchodu vakcíny rozhodují lidé a jejich chování. Aby nepředávali nákazu, dodržovali opatření, snížili riziko kontaktů a nechali se testovat,“ řekl na závěr Dušek.

Roušky a respirátory

Ministr poradil, co dát seniorům k Vánocům. „Nosme prosím FFP2 respirátory, jsme-li se seniorem. Nejlepší dárek pro prarodiče pod stromeček je velká sada FFP2 respirátorů. Může jim zachránit život. Nedostanou se do nemocnice nebo do potíží.“ Zároveň vyzval Čechy, aby se nechali otestovat.

Ministerstvo na začátku příštího týdne navrhne přesun do stupně čtyři systému PES. „Budeme navrhovat na pondělní vládě, aby v případě, že nedojde k zásadní změně oproti stávající situaci, aby Česká republika přešla do systému úrovně 4 s odstupem několika dnů. Nebudeme požadovat zákaz návštěv v domovech pro seniory,“ řekl ministr zdravotnictví.

Obchody se podle Blatného nezavřou, ale budou muset plnit omezení zákazníků na metry čtvereční. Pokud bude Česko ve čtvrtém stupni, tak ministerstvo bude na pondělním jednání vlády navrhovat, aby se na horách lidé nemohli ubytovat, ale mohli si přijet zalyžovat. Blatní zmínil v této souvislosti rakouský model.

PES přehledně. Jaká opatření budou platit v různých stupních indexu rizika

Testování 

Ministerstvo si nechalo od společnosti STEM vypracovat průzkum zájmu populace o testování a očkování. „39 procent lidí se nechá očkovat, 16 procent si není jistý a očkovat se nechce nechat 45 procent,“ představil výsledky Blatný. Nedůvěru k očkování mají více ženy než muži. Podporu plošného očkování má 52 procent lidí, čtvrtina si není jistá a 22 procent je proti.

„Zájem nechat se testovat má 42 procent dotázaných. Nemá ho 48 procent dotázaných. Není si jistých deset procent,“ dodal Dušek. Výzkum agentury STEM probíhal mezí 30. 11. a 3. 12. Dotázáno bylo 1004 občanů starších 18 let.

Stát se již na očkování připravuje. „Je to jedna z nejnáročnějších logistických operací v dějinách českého a možná i československého zdravotnictví,“ řekl koordinátor očkování Zdeněk Blahuta, někdejší šéf Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

„Datum schválení vakcíny evropskou vakcíny je neznámé. Vypadá to, že první vakcíny mají být v průběhu ledna příštího roku,“ dodal. Česko má podle něj dosud objednáno 12 milionů dávek pro 6,9 milionů lidí, a to od společností Pfizer, Moderna, AstraZeneca, J&J a CureVac. Za první čtvrtletí 2021 má být v Česku 1,2 milionu lidí očkovaných proti covid-19.

 „Vakcína je kontrahovaná pro sedm milionů osob a máme ji možnost doobjednat pro 16 milionů osob. Nejde v žádném případě o nedostatek vakcín. Vakcíny budou docházet postupně,“ řekl ministr zdravotnictví.

autoři: ban , ako , pj | zdroje: ČTK , iROZHLAS.cz
Spustit audio