Bezdomovci si nově budou moct vzít své psy do některých nocleháren v Praze

5. listopad 2019

V některých noclehárnách v Praze budou lidé bez domova nově moct přespat i se svým psem. Dlouho žádanou službu spouští letos Centrum sociálních služeb. Magistrát tak chce pomoct klientům, kteří nechtějí spát v noclehárně, protože by museli opustit svá zvířata.

Zařízení centrum otevře 1. prosince. „Bezďák, jak má pejska, je to největší, co pro něj může být. Ten pes je věrnější než člověk k člověku, takhle to chodí,“ shoduje se parta lidí bez domova, která se sešla před Centem sociálních služeb v Michli na výdej oběda. Z toho, jestli psi k noclehárně patří, mají také obavy. „Neumíme si to představit, kdo jak to bude hlídat,“ říkají.

U noclehárny v Michli budou celkem čtyři boudy v kotcích. Zaměstnanci je umístí na nevyužívaném dvorku vedle budovy. Kvůli psům centru přibude práce právě při zajištění bezpečnosti při frontě na ubytování a také úklidem kotců. „Pes musí být očipovaný a očkovaný. A to abychom ochránili pejsky mezi sebou a zároveň i lidi, takže to bude první určitá selekce, kterou musíme podstoupit z bezpečnostních důvodů,“ říká Ludmila Tomešová, zástupce ředitele Centra sociálních služeb.

autoři: Vojtěch Šrámek , jp
Spustit audio