Bez práce bylo v prosinci téměř 600 tisíc lidí, rostla také inflace

9. leden 2014
Zprávy

Nezaměstnanost v Česku se zvyšuje. V prosinci loňského roku stoupla o půl procentního bodu na 8,2 procenta. Bez zaměstnání bylo podle úřadů práce téměř 600 tisíc lidí, což je nejvíc v novodobé historii země.

Míra nezaměstnanosti vzrostla kvůli tomu, že skončily sezonní práce na venkově a v menších obcích.

Zároveň ubylo volných pracovních míst, na jedno se teď hlásí v průměru 17 lidí, třeba na Karvinsku ale dokonce 81.

Z pohledu okresů byla v prosinci nejnižší nezaměstnanost v Praze a Mladé Boleslavi. Naopak nejvyšší byla na Bruntálsku, kde přesáhla 14 procent.

„Počet nezaměstnaných je přece jenom ve srovnání s počtem nezaměstnaných v jiných zemích Evropské unie relativně nízký. Pouze tři země jsou lepší než Česká republika,“ upozornil děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík.

Nejvíce ohroženi nezaměstnaností jsou lidé s nízkým vzděláním a v předdůchodovém věku, těžší to mají i čerství absolventi vysokých škol.

Nová vláda by chtěla pracovní trh oživit například růstem minimální mzdy nebo podporou částečných úvazků. Zaměstnavatelé by navíc mohli mít povinnost hlásit volná místa úřadům práce.

„Jednak je to obnovení hospodářského růstu, což znamená především získání investic včetně zahraničních, podpora exportu a obecně podpora podnikání. To je nejlepší metoda, jak získávat pracovní místa. Druhá věc je aktivní politika zaměstnanosti, to jest práce s těmi lidmi, kteří jsou bez práce, udělat všechno pro to, aby byli zaměstnatelní,“ přiblížil kandidát na ministra průmyslu Jan Mládek.

Čtěte také

Trhu by časem měla pomoci vyšší inflace. V prosinci podle očekávání mírně vzrostla. Podle hlavního ekonoma J&T Banky Petra Sklenáře se cenová hladina částečně zvýšila i kvůli oslabení koruny.

„Vývoj cen potravin za poslední dva měsíce zvedl inflaci o asi tři čtyři desetiny. Efekt intervencí zatím nabývá pozvolně a bude se projevovat ještě v následujícím půl roce,“ řekl Sklenář.

Meziroční míra inflace v prosinci poskočila na 1,4 procenta z listopadových 1,1 procenta. Za rok 2013 byla průměrná míra inflace 1,4 procenta, což je nejnižší hodnota od roku 2009.

Čtěte také

„Opatření České národní banky, které devalvovalo českou měnu, což bylo některými přijato nelibě, by na druhé straně mohlo přinést určité zlepšení vývozu i celkové ekonomické aktivity,“ myslí si také Mládek.

„Já bych byl velmi opatrný v hodnocení možností oživení české ekonomiky, protože víme, že i ty ekonomiky, které nám pomáhají s exportem, na tom nejsou nejlépe, a dokonce zaznamenávají některá překvapivá čísla,“ namítá Ševčík.

Nezaměstnanost v krajích ČR
Inflace v Česku
autoři: mak , krw , jbe
Spustit audio