Berdychův gang se rozrostl na 21 členů

22. září 2004

Celkem 21 obviněných už čítá údajný gang Davida Berdycha, který má podle policie na svědomí vraždy a řadu loupeží na bohatých podnikatelích. Detektivové v těchto dnech zadrželi v Praze muže a ženu, kteří jim dosud unikali. Podle zdroje ČTK se navíc schyluje i k obvinění dalších dvou bývalých policistů Karla Suchomela a Jiřího Žofčína.

V případu jsou již stíháni elitní důstojníci Petr Koňařík a Jiří Kaňka i řadový expolicista Jiří Železný. "Stíhají se další dva civilové, teď budeme k soudu podávat návrh na uvalení vazby," řekl dnes ČTK státní zástupce Tomáš Milec. Muž i žena čelí podle něj obvinění z loupeže, na vraždách se nepodíleli. Dalším čtyřem podezřelým se usnesení o zahájení trestního stíhání dosud nepodařilo předat.

Před 14 dny bylo při akci nazvané Uniforma pozatýkáno a obviněno 19 lidí. "Přišla hromada stížností proti obvinění, pět nebo šest z nich jsem zamítl, o dalších zatím rozhodnuto nebylo," konstatoval Milec. Celkem 17 lidí skončilo ve vazbě, jeden si ve vězení odpykává trest za jinou kriminalitu a Kaňka je stíhán na svobodě. Dočasně byl zproštěn výkonu služby u policie. Podle policie se organizovaný gang trestnou činností v letech 1996 až 2002 obohatil o nejméně 46 milionů korun. Podle státního zástupce v přestrojení za policisty přepadli a unesli asi 14 podnikatelů. Navíc při fingovaných dopravních kontrolách přepadali kamiony. Využívali přitom znalostí policejní taktiky, používali policejní výstroj, výzbroj a padělané doklady.

Spustit audio