Baliny, Bohdalov, Věžná. Všude tam jsou mosty nebo lávky doslova na spadnutí

5. únor 2018
Zprávy z

Český rozhlas, stanice Radiožurnál ve spolupráci s redakcí webu irozhlas.cz získal data o stavu mostů, lávek a propustků v celé České republice. Informace poskytlo Ředitelství silnic a dálnic a krajské úřady. Na Vysočině jde o cekem šest staveb. Jednu z nich – most přes Šlapanku v Mírovce – už uzavřeli.

Seznam má v celé České republice celkem 89 položek, nejvíc jich je na jižní Moravě. Jde o mosty a lávky v havarijním stavu, což je oficiální termín. Je to nejvyšší stupeň na sedmibodové škále a v praxi znamená, že most vyžaduje okamžité, aspoň provizorní opravy.

Čtěte také

O mostě přes říčku Šlapanku v Mírovce u Havlíčkova Brodu jsme psali. Most je zničený především kvůli těžkým automobilům, jejichž řidiči dlouhodobě nerespektovali zákazové značky.

Čtěte také

Další poničené mosty jsou v obci Věžná – most přes stejnojmenný potok, v Balinách nad hladinou řeky Balinky, v Bohdalově nad odtokem z místního rybníka a před obcí Smrček.

Lubí v Třebíči

Správce silnic prvních tříd – Ředitelství silnic a dálnic eviduje také most přes potok Lubí v Třebíči. Jeho první část je opravena, druhá se dočká v letošním roce.

autoři: mik , sap , red
Spustit audio