Až půl milionu ročně může ušetřit trojská botanická zahrada, když bude zalévat vodou z Vltavy

25. březen 2016

Plán na zavlažování rostlin v trojské botanické zahradě vodou z Vltavy získává konkrétnější rozměry. V pořadu K věci to prohlásila Jana Tužová, pověřená řízením trojské Botanické zahrady. Prozradila také, co je k vidění v zahradě právě v těchto dnech, i to, čím krmí tropické motýli, jejichž výstava je připravena na duben.

Trvalým problémem Botanické zahrady hlavního města je voda. „Ano, problém botanické zahrady je voda, převážnou většinou používáme pitnou vodu, část dešťové vody chytáme do retenčních nádrží, ale vody nenaprší moc,“ říká Jana Tužová.

Projekt na zavlažování vodou z Vltavy existuje už deset let, teď se ale zdá, že se jeho realizace přiblížila. „Loni jsme připravili studii proveditelnosti a chceme tu vodu táhnout z Vltavy přes Trojský zámeček až k naší vinici,“ vysvětluje Jana Tužová, „a odbor strategických investic na magistrátu bude akci financovat a realizovat. Počítá s cenou 45 milionů, ale podle mě to bude finančně náročnější.“

Voda se povede potrubím zabudovaným v zemi. „Musí to s námi ale konzultovat, protože tam máme různé expozice a je tam navíc různé podloží. Domnívám se, že za vodu bychom tak ušetřili půl milionu ročně,“ říká Jana Tužová.

Co chutná tropickým motýlům?

Už brzy přicestují z Anglie do botanické zahrady kukly tropických motýlů, celkem téměř čtyři a půl tisíce. Ve skleníku Fata Morgana bude poletovat mnoho unikátních kousků: „Tam se vylíhnou a budou žít asi tři týdny. Krmíme je sladkou vodou a ovocem, nejraději mají starší banány, který my bychom vyhodili, ale motýl si na nich pochutná.“

A co je v botanické k vidění teď? Japonské kdoulovce v japonské zahradě, strom, který krásně kvete, kvetou japonské meruňky, mandloně, vilíny. Ve Fata Morganě je k vidění unikátní liana s tyrkysovými květy.

Spustit audio