Autobusovým dopravcům chybí řidiči. Dočasně se ruší některé spoje v okrajových částech Prahy a ve středních Čechách

2. září 2022 09:58

Se začátkem školního roku se vrací nejen žáci a studenti do lavic, ale také cestující do spojů veřejné dopravy. Na některých místech to ale znamená problémy, část autobusových dopravců se totiž dlouhodobě potýká s nedostatkem řidičů. Problémy s výpadky spojů tak už od včerejška řeší například ve středních Čechách a okrajových částech Prahy, kde nevyjely desítky spojů.

Také dnes hlásí organizátor regionální dopravy, společnost ROPID, asi třináct problematických linek, na kterých musí desítky spojů odříkat. Včera jich bylo 16. A stejně jako včera se to týká především provozu na východním okraji Prahy, pak třeba oblasti Brandýsa nad Labem.

Čtěte také

S problémy se potýkají autobusy společností Arriva a ČSAD Střední Čechy. Obě situaci řeší, nasadily i řidiče ze záloh z jiných částí Česka. Pracovníci teď směny nemůžou pokrývat hlavně kvůli nemocnosti, ale také dovoleným, které si lidé na konci léta ještě vybírají.

„Chybí nám pět řidičů kvůli vyšší nemocnosti, situace by se ale měla během několika dnů stabilizovat. Mají se totiž vrátit ti, kteří jsou nemocní, a zároveň nastoupili noví řidiči. Ti se ale musí naučit trasy a také odbavení cestujících,“ vysvětluje mluvčí společnosti Arriva Jan Holub.

Jde o dlouhodobější problém

S nedostatkem řidičů a velkou nemocností se podle Holuba společnost potýká už od pandemie koronaviru. Nevypravené spoje jsou při přechodu z prázdninového provozu na běžný víc znát. A podobně to má i ČSAD Střední Čechy, ředitel Štěpán Ševčík Českému rozhlasu řekl, že i tam chybí jednotky řidičů. Problém je, že onemocněli všichni najednou a ze dne na den.

Společnost ROPID, která dopravu organizuje, zatím zásadní úpravu provozu nechystá. „Po neděli by se to už mělo výrazně zlepšit. Neradi bychom přistupovali k nějakým omezením jízdních řádů, ale v případě, že problém bude přetrvávat, určitě bude lepší, když bude na některých linkách prodloužen interval, než odříkat spoje,“ vyjádřil se mluvčí Filip Drápal.

Informace o omezeních najdou cestující na webových stránkách Pražské integrované dopravy.

autor: Adam Bejšovec
Spustit audio

Související