Autobusové nádraží Florenc a jeho okolí se má do několika let výrazně proměnit. O podobě rozhodne mezinárodní urbanistická soutěž

6. duben 2021

Hlavní město vypsalo urbanistickou soutěž o budoucí podobu autobusového nádraží Florenc a jeho okolí. O vítězi by měla rozhodnout odborná porota do konce listopadu tohoto roku.

Autobusové nádraží Florenc patří mezi dopravní uzly. Je napojené na dvě linky metra, tramvajovou dopravu a končí tam kromě dálkových spojů také několik městských autobusů. I to je důvodem, proč chce město oblast zatraktivnit a dál rozvíjet.

Nové byty, obchody a kanceláře

Změny čekají i vlakové Masarykovo nádraží, které je poblíž terminálu. Díky úpravám mají v lokalitě vzniknout i místa pro novou bytovou zástavbu nebo kanceláře. „Cíl je ten, aby se z tohohle území, kde je autobusové nádraží a bývalá území Masarykova nádraží, umožnil udělat kus města, kde by se dalo bydlet, pracovat i trávit volný čas,“ řekl pro Radiožurnál ředitel Institutu plánování a rozvoje Ondřej Boháč.

„Je tady požadavek hlavního města, aby zde bylo 40 % bydlení, tak aby to území skutečně žilo. Záměr je, aby to bylo území, ve kterém se odehrají skutečně všechny funkce, to znamená, že tu určitě budou nová pracovní místa i maloobchod,“ upřesnil organizátor soutěže Petr Návrat z plánovací kanceláře ONplan.

Soutěž o novou podobu autobusového nádraží Florenc skončí letos v listopadu, pak bude muset město rozhodnout o změnách územního plánu. Stavět by se tak mohlo začít do pěti let.

autoři: Vojtěch Tomášek , ech
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.