Artmat umístil další automat na umění, tentokrát do karlínské Invalidovny

9. červen 2020

Projekt Artmat, který se zaměřuje na prezentaci mladých výtvarných umělců prostřednictvím prodeje mini uměleckých děl v cigaretových automatech, přidává na mapu Prahy další automat. V rámci spolupráce se Studiem ALTA je nově umístěn v karlínské Invalidovně.

Zábavná forma, moment překvapení i kvalitní kurátorský výběr talentů české výtvarné scény - to je síť automatů na umění, které do České republiky jako první přináší projekt Artmat. Po prvním automatu na Krymské ulici, který byl představen na podzim roku 2019, nyní přichází další zrenovovaný cigaretový automat s mini uměním. „Ke spolupráci se Studiem ALTA jsme se dostali skrze otevřenou výzvu vyhlášenou na začátku letošního roku. Líbí se nám hodnoty, na kterých organizace staví i možnost podílet se na oživení této barokní památky.”, říká Petra Widžová.

Artmat v Invalidovně

Princip fungování automatu na umění je jednoduchý - v krabičkách o velikosti těch cigaretových najdete umělecká díla v miniaturních velikostech. Ta jsou vždy vytvářena v limitovaném počtu kusů a jsou autory podepsána. „Zachovávají si tak určitou exkluzivitu a jejich hodnota může do budoucna růst. Každý si takto může vytvořit svoji uměleckou sbírku.”, dodává Josefína Frýbová.

Artmat v Invalidovně

Nejčastěji se v automatech objevuje ilustrace, kresba, či fotografie.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.