Archeologové zkoumají kosterní ostatky v Karlíně. Vykopávky odkryly vojenské pohřebiště

14. červen 2022

Archeologové odkrývají v pražském Karlíně hřbitov z 18. a 19. století, který sloužil pro pohřbívání evangelíků a pacientů z blízké Invalidovny. U Pernerovy a Šaldovy ulice našli ostatky plukovníků rakousko-uherské armády. Na místě má stát nová budova.

Antropolog Roman Bortel ukazuje kus lidské páteře. „Má sedm srostlých obratlů, typická, ale velmi komplikovaná skolióza. Ten člověk se špatně pohyboval, možná jenom na kolečkovém křesle,“ vysvětluje.

Celkem už archeologové objevili přes sto hrobů. Někdy je víc hrobů nad sebou, jindy se třeba v jedné jámě povaluje deset lebek. Rakve i některé kosti jsou už úplně rozložené. Jen zuby vypadají zachovale. Práce komplikuje i to, že obrysy hrobů nejsou pořádně zřetelné.

„Tady je krásně vidět, že v tom pískovém podloží už našli obvod hrobové jámy, potom začnou používat jemnější nástroje. Včetně drobných špachtliček a štětečků, aby důkladně očistili tu kostru, která už se začíná objevovat,“ přibližuje mravenčí práci hlavní archeolog Martin Vyšohlíd.

Odkryté pohřebiště v Karlíně

Občas jim pomáhají také zachovalé náhrobní kameny, archeologové objevili i první zděnou hrobku. Právě náhrobní kámen bude možná vodítkem, jak přiřadit jméno ke kostře uvnitř. „Ten náhrobek, co je spadlý do hrobky, patřil jistému Paulu Heriborskému. Plukovník, byl tam pohřben i se svojí manželkou a dcerou Luisou,“ doplňuje Martin Vyšohlíd.

Všechny kostry budou archeologové dále zkoumat v laboratoři. Zároveň našli i řadu knoflíčků, zbytky uniforem, krucifixy nebo zbytky ozdobných rakví. Tyto objevy tak mohou rozšířit znalosti, které máme o 19. století.

Archeology čeká při odkrývání ostatků ještě hodně práce
autor: Jaroslav Hroch
Spustit audio

Související