Archeologický ústav dostal 5000 knih od francouzských kolegů

4. březen 2003

Pracovníci Archeologického ústavu Akademie věd ČR dnes převzali 5000 knih, které českým vědcům věnovali odborníci z Francie. Dar přispěje k postupné obnově knihovny ústavu, kterou loni zničila srpnová povodeň. Kromě velkého počtu monografií se do ústavu vrací kompletní série významných odborných časopisů, bez nichž by nemohla pokračovat vědecká práce.

Archeologický ústav, který sídlí v Letenské ulici na Malé Straně v Praze, patří mezi nejvíce povodněmi postižené ústavy akademie věd i vůbec všechny kulturní instituce. Knihovna ústavu čítající přes 70.000 svazků byla největší archeologickou knihovnu v republice. Objekt byl zaplaven do výšky tří metrů. Škoda činí až 90 milionů korun. Knihovna byla před povodní v prvním patře, v červnu se ale kvůli rekonstrukci knihy přestěhovaly přechodně na půl roku do přízemí. Do toho však přišla povodeň.

Přibližně 20 procent poškozených tiskovin se podařilo zmrazit a díky velkorysé pomoci dánského Svazu muzejních konzervátorů se už dva měsíce po povodních začaly vysušovat. Knihy z ústavu byly první, které se ze zmrazených tiskovin začaly vysušovat a konzervovat. Zahraniční pomoc organizují odborníci z mnoha zemí již od povodní a postupně ji přivážejí do Česka. Ve Francii knihy, které věnovali odborníci ze všech větších univerzit, archeologických pracovišť a odborných nakladatelství v celé zemi, shromažďuje Národní institut dějin umění. Jeho pracovníci také oslovují velká nakladatelství s prosbou o dary z jejich současné produkce, které chtějí v blízké budoucnosti do ČR rovněž přivézt.

Archeologickému ústavu také pomáhají němečtí kolegové z Drážďan, kteří pořizují kopie některých unikátních tisků tak, aby vědcům v Česku mohly sloužit alespoň v digitální či jiné podobě. Archeologická knihovna by měla sloužit čtenářům od příštího roku a během tří let by měla být obnovena v podobě, jakou měla před povodní.

Spustit audio