Anonym oznámil olomouckým hasičům semtex na nádraží v Praze

17. březen 2003

Neznámý muž se slovenským přízvukem oznámil dnes dopoledne na linku 150 olomouckých hasičů, že uložil na pražském hlavním nádraží několik kilogramů trhaviny semtex. Policie místo prohledala, nic nenašla. Provoz vlaků a metra byl obnoven krátce po půl druhé.

Zatím není jasné, zda anonym souvisí s člověkem, který hrozí výbuchy a žádá po státu vyplacení několika milionů. Policie na základě jeho oznámení našla minulý týden funkční výbušninu na železničním mostě v Olomouci. Vlaky v Praze by podle vedoucího tiskového oddělení Českých drah Petra Šťáhlavského měly začít jezdit podle jízdního řádu. V době uzavření nádraží vlaky končily v okolních stanicích, metro jen projíždělo.

Neznámý muž telefonoval dnes dvakrát. Poprvé volal v 11:22 a řekl, že semtex uložil v Praze. Podruhé volal v 11:33, kdy upřesnil místo - pražské hlavní nádraží. Policie vyklidila prostor nádraží a celý jej důkladně prohledala.

Mluvčí olomouckých hasičů Vladimíra Hacsiková řekla, že po prvním telefonátu hasiči okamžitě informovali pražské kriminalisty, kteří spustili akci na ochranu výškových budov, strategických dopravních uzlů a dalších důležitých objektů. Po druhém telefonu se jejich pozornost obrátila k nádraží. Anonym údajně neměl slovenský přízvuk, ale mluvil slovensky. Podle Daniely Razímové z pražské policejní správy anonym hrozil hlavnímu nádraží již v neděli. Bomba byla hlášena v neděli krátce po 15:00 na lince 158, ale nic se nenašlo.

Spustit audio