Anonym, jenž hrozil bombou, stanul dnes před soudem

5. únor 2003

Muž, jenž podle obžaloby loni anonymně vyhrožoval bombou na ruzyňském letišti, dnes u Obvodního soudu pro Prahu 6 opět zásadně změnil výpověď, a soudce jednání odročil na konec února. Pětadvacetiletý nezaměstnaný Jaroslav Horáček čelí obžalobě z šíření poplašné zprávy. Hrozí mu až pět let vězení.

K činu se přiznal, dnes však svou výpověď už potřetí od základu změnil. V jedné z předchozích verzí tvrdil, že ho ke třem telefonátům na letiště přivedl sen. Zdálo se mu prý, že by mohlo spadnout letadlo s jeho přítelkyní a její dcerou. Dnes naznačoval spojení s brněnským organizovaným zločinem. Tvrdil, že nešlo o šíření poplašné zprávy, protože ty bomby tam opravdu byly. Bližší informace by podle něj mohli podat policisté z brněnského útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Žádal i o předvolání nových svědků. Vzhledem k tomu, že mělo jít mimo jiné i o jeho údajného advokáta z Británie, neubránil se úsměvu ani soudce.

Součástí dnešního líčení bylo také vyčíslení škod, které několikahodinové uzavření letiště způsobilo ČSA. Firma po Horáčkovi požaduje úhradu 6,5 milionu korun. Horáček byl v minulosti již několikrát odsouzen za podvody, krádež a zpronevěru. Jeho obhájce Mariana Gabzdyla změny výpovědi jeho klienta nepřekvapují. Domnívá se, že inteligence jeho klienta se pohybuje na hranici geniality. Státní zástupkyně při hodnocení obžalovaného pouze konstatovala, že je podle psychologického posudku normální, a za své činy tedy zodpovědný.

Spustit audio