Ani s úderem na Irák se v Praze viditelná opatření nezměnila

20. březen 2003

Ani po zahájení vojenské operace spojenců v čele se Spojenými státy v Iráku se zatím viditelná bezpečnostní opatření v Praze proti předchozím dnům prakticky nezměnila. V okolí některých velvyslanectví a dalších budov mohli lidé dopoledne vidět policejní hlídky, třeba i před britským zastupitelským úřadem, kde ještě v úterý žádný policista nebyl.

Zvýšenou ochranu úřady přislíbily rozhlasové stanici Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL). Několik let v ní sídlí i redakce, která připravuje vysílání do Iráku. Začátek vojenské operace kryly všechny redakce a stanice přidala další směny. "Samozřejmě pro redakci, která vysílá do Iráku, je to obzvlášť důležité. Na ní je největší odpovědnost splnit své poslání, což je vysílat do Iráku pravdu iráckému lidu o tom, co se děje..., a nevysílat propagandu," uvedla mluvčí Sonia Winterová.

Budova stanice v centru města je stejně jako americké velvyslanectví střežena už od předloňského teroristického útoku na USA. I dnes před zastupitelským úřadem Spojených států policisté zastavovali projíždějící automobily a prohlíželi jejich zavazadlové prostory, motory a zrcadlem i podvozky. Policisté hlídkovali také před izraelským velvyslanectvím, větší počet jich byl v diplomatické čtvrti v Bubenči v šesté městské části. Zde sídlí například i zastupitelské úřady Iráku a Íránu. Hlídky, stejně jako v uplynulých dnech, procházely bývalým židovským městem na Josefově, kudy proudily davy turistů.

Spustit audio