Amélie Posse Brázdová – charismatická švédská šlechtična, bojovnice za samostatné Československo i odbojářka z Líčkova

7. květen 2024

Se severními Čechami je výrazně spojen život charismatické švédské aristokratky – Amélie Posse Brázdové. Narodila se v roce 1884 do bohaté a vážené rodiny. Její dědeček byl švédským předsedou vlády.

Před první světovou válkou se v Římě seznámila s českým malířem Oskarem Brázdou. Původně nezávazný flirt skončil v roce 1915 sňatkem.

Ještě více ale obdivovala jiného muže – byl jím Edvard Beneš, se kterým se setkala v roce 1917. Ovlivnil jí tak silně, že se zapojila do boje o československou samostatnost.

Manželé Brázdovi se v roce 1925 rozhodli koupit polorozpadlý zámek Líčkov na Žatecku. Úspěšně ho zrekonstruovali.

Pěstovali chmel a vedli čilý společenský život. To už měla Amélie lesbický vztah s Elisabeth Thielovou a Oskar Brázda milenecké románky. Oba se v roce 1938 rozvedli. Amélie musela odjet zpátky do Švédska, protože na ni nacisté vydali zatykač. Brázdovi Němci zámek vzali.

Amélie pak ve své rodné zemi založila takzvaný Úterní klub, což bylo tajné spojenectví spisovatelů, novinářů, vědců a umělců vystupujících proti fašismu. Pomáhala také československým uprchlíkům. Od prezidenta Beneše za to později dostala Řád Bílého lva.

Na Líčkov se po válce vrátila. Kvůli spolupráci s Miladou Horákovou, kterou neúspěšně přemlouvala k emigraci, ale musela Československo opustit podruhé.

Ve Švédsku dál pomáhala našim utečencům. Zemřela v roce 1957. Zámek Líčkov byl po únoru 1948 zestátněn. Komunisté z něj udělali ubytovnu pro brigádníky.

autor: Milan Knotek
Spustit audio