Alfred Strejček, muž mnoha profesí

23. květen 2012

Ve středu 23. 5. uvítal Miloš Skalka v Nočním proudu dalšího ze série svých studiových hostů. Tentokrát přijal pozvání herec, moderátor, recitátor a hudebník ALFRED STREJČEK. Jedním z důvodů jeho hostování v každonočním pořadu Reginy byl nadcházející benefiční koncert, který se odehraje 12. června v katedrále Svatého Víta na Pražském hradě pod záštitou kardinála Dominika Duky a paní Dagmar Havlové. Hlavními protagonisty koncertního holdu otci vlasti Karlu IV. budou koncertní virtuos Štěpán Rak a právě Alfred Strejček.

Alfred Strejček (narozen 24. listopadu 1941) se od sedmnácti let věnuje divadlu. Byl členem operetního souboru Divadla Oldřicha Stibora v Olomouci, kde působil na místě druhého basu. Po studiích na JAMU v Brně přesídlil do Prahy, kde působil nejprve v Divadle Jiřího Wolkera a v experimentálním divadle Maringotka, během té doby hrál také ve Státním divadle Brno.

Brzy nato se stal členem souboru Divadla Za branou Otomara Krejči, ale jeho slibné angažmá přerušila povinná vojenská služba. V sedmdesátých letech hrál Alfred Strejček v Divadle E. F. Buriana a výrazně se zapsal do repertoárového profilu pražské poetické vinárny Viola.

Alfred Strejček patří mezi špičkové interprety poezie a prózy a je nositelem nejvyššího ocenění v uměleckém přednesu – Křišťálové růže. Recituje rovněž v latině, angličtině, němčině, španělštině a italštině.

Má na kontě několik filmových a televizních rolí – mimo jiné filmy Tři zlaté vlasy děda Vševěda a Podivuhodná přátelství herce Jesenia, televizní inscenace jako Josefína, Lásky hra osudná, Smrt a blažená paní a Malá mořská víla.

Je vyhledávaným interpretem melodramatických děl, spolupracuje s našimi nejvýznamnějšími hudebními tělesy i sólisty. Namátkou: Česká filharmonie, FOK, SOČR, Janáčkovo kvarteto, Musica Bohemica, Chairé, Virtuosi di Praga, Barock Jazz Q, Big band Českého rozhlasu, Štěpán Rak, Václav Hudeček, Jiří Hlaváč, Miroslav Petráš, Jaroslav Svěcený, Ivan Ženatý a další.

Jeho hlas se vepsal především do povědomí posluchačů rozhlasu i televize. Významná je i jeho činnost moderátorská. Patnáct let uváděl v někdejší Československé televizi přímé přenosy jazzového cyklu Hudební studio M a dodnes provází veřejné rozhlasové nahrávky Big bandu Českého rozhlasu, vedeného Václavem Kozlem, které se odehrávají v legendárním rozhlasovém Studiu A.

Spolu se Štěpánem Rakem je nositelem ceny UNESCO za koncertní projekt Vivat Comenius, se kterým oba umělci vystoupili na více než šesti stovkách koncertů ve dvaatřiceti zemích čtyř kontinentů.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.