Alexandr Mitrofanov: Oranžová klouže dolů

6. říjen 2018

Předseda ČSSD Jan Hamáček se v průběhu sčítání výsledků komunálních a dílčích senátních voleb tvářil způsobem, který my starší známe z chování zástupců vládnoucí moci před rokem 1989. Tehdy se často používaly formulace typu „dílčí nedostatky zde jsou, ale v plnění náročných úkolů musíme na některých úsecích přidat, a pak tyto náročné úkoly v dalším období zajisté splníme“.

Hamáček vyjádřil optimismus nad tím, že sociální demokracie uspěla v řadě míst, jde-li o volby komunální, a že bude mít své zástupce i v druhém kole, pokud se jedná o volby do Senátu.

Tomáš Procházka: Příliš mnoho voleb

volby

Komunální volby a první kolo senátních voleb přinesly dosti jasné a průkazné zjištění, že ani sebenákladnější a sebenápaditější předvolební kampaň zkrátka nedokáže přitáhnout voliče natolik, aby se v hojném počtu vydali už potřetí během necelých dvanácti měsíců znovu k volebním urnám.

Člověk neznalý kontextu by se mohl zaradovat spolu s oranžovým předsedou. V řadě menších obcí a v některých z menších měst byli sociální demokraté úspěšní. O senátorský mandát bude bojovat opravdu více než jeden zástupce ČSSD. Pohoda džez, chtělo by se říci.

A co to byly za dílčí nedostatky? Maličkost. ČSSD ztratí v Senátu mandáty v množství větším než malém. Možná také předsedu horní komory. Sociální demokracie klesla ve velkých městech, někde zatraceně hluboko. Nejvíce v Praze, tam je to hotová katastrofa.

Metropole v tričku ANO

Jenže nejenom tam. Kde jsou ty časy, kdy byla oranžová hlavní ostravskou barvou? Dnes je moravskoslezská metropole v tričku ANO, a to ve velikosti XXL.

Alexandr Mitrofanov

Výsledky těchto voleb pro ČSSD vytahují z paměti název americké knihy a filmu Nahoru po schodišti dolů. Může se na další čtyři roky udržet na té nejnižší myslitelné úrovni politiky. Neznamená to, že jde o politiku méně hodnotnou než celostátní.

Ale peníze do stranické pokladny – a u sociální demokracie trýzněné dluhy to platí dvojnásob – přicházejí za úspěchy ve velkém. Navíc jde o stranu, jejíž funkcionáři sní o mnohem vyšších funkcích než starosta obce.

Příznivci demokratické české levice, ke které se hlásila ČSSD, musí mít po minulých sněmovních i po těchto komunálních a senátních volbách tísnivý pocit. Levici dnes v Česku hraje ANO. A hraje ji stejně přesvědčivě jako všechno, co hraje.

Autor je komentátorem deníku Právo.

autor: Alexandr Mitrofanov
Spustit audio