Aleš Juchelka: Každou ztrátu si musíte odtruchlit

11. listopad 2018

Narodil se v Ostravě, vystudoval ekonomii a proslavil se jako moderátor populárního hudebního pořadu Medůza, který léta vysílal s Richardem Krajčem. V roce 2010 vstoupil do politiky a od roku 2017 je poslancem.

Poslancem byl v letošním říjnu přesně rok, a jak sám říká, sněmovna ho malinko překvapila. „Měl jsem už zkušenosti z komunální politiky, ale tohle je přeci jenom první liga. Nicméně být poslancem je pro mě velkou službou a velká zodpovědnost,“ říká Aleš Juchelka, který se rozpovídal i tom, jestli je pravda, že politika každého zkazí. „Je mi 42 let, něco mám za sebou, ale dokážu si představit, že kdybych do politiky vstoupil před dvaceti lety, tak by se mnou některé věci zamávaly. Třeba servis, který je s poslaneckou funkcí spojen, je velký a pokud si na to někdo zvykne a pak třeba neobhájí mandát, může to s jeho životem pořádně zatočit. Určitě je potřeba neztratit kontakt se reálným životem.“

Do života Aleše Juchelky patří už dlouho také víra v Boha, ke které ho přivedl kamarád, který konvertoval v 16 letech. „Tehdy jsem si kvůli němu dokonce koupil Bibli. Shodou okolností mě ten samý kamarád přivedl na konkurz do televize,“ líčí někdejší moderátor, kterému se po červeném světle ve studiu pořád stýská.

S jeho vírou v Boha obrovsky zamávala vážná choroba, která ho před nedávnem připravila o milovaného syna. Měl mukopolysacharidózu. „Na tuto chorobu se přichází velmi dlouho a velmi těžce a pak vám oznámí tu nejhorší větu, kterou si můžete představit. Tedy že tyto děti se dožívají maximálně 14 let věku a ten průběh té nemoc je opravdu velmi hnusný. Takže nejdřív běháte za dítětem, které běhá, pak pajdá, pak ho začnete vozit na vozíčku, pak už neudrží tělíčko a tak to jde dál a dál.“ Celou jeho rodinu to velmi stmelilo, ačkoliv si prošli mnoha krizemi. Nějaký čas třeba nebyli schopni spolu komunikovat. „Naučilo mě to, že v životě nic nemáte nic ve svých rukách,“ vypráví Aleš Juchelka, který po synově smrti v sobě naštěstí byl schopen najít sílu jít dál.

Poslechněte si celý rozhovor s Alešem Juchelkou v audioarchivu a můžete se podívat i na videozáznam.

Spustit audio