Aktualizovaný přehled rozvolnění: Kdy se otevřou obchody, služby, muzea, galerie a školy pro žáky druhého stupně

29. duben 2021, aktualizováno

Maloobchodní prodejny se ve všech krajích otevřou od 10. května. Od stejného data se budou smět vrátit do tříd na druhém stupni ZŠ žáci i ve zbývajících krajích. A o týden dříve, tedy od 3. května, se v Praze a dalších pěti krajích otevřou muzea a galerie.

Všechny maloobchodní prodejny podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) budou smět otevřít definitivně od 10. května, nehledě na počet nakažených koronavirem. Schválila to ve čtvrtek vláda.

Havlíček už dříve řekl, že v prodejnách by měla platit stávající opatření, tedy limit 15 metrů čtverečních provozní plochy na jednoho zákazníka, dodržování dvoumetrových odstupů, dezinfekce rukou před vstupem do obchodu či zakrytí dýchacích cest.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) doplnil, že se otevřou také tržiště a trhy s veškerým sortimentem.

Muzea a galerie

Muzea a galerie se mohou od 3. května otevřít v Praze, ve Středočeském, Libereckém, Královéhradeckém, Plzeňském a Karlovarském kraji. Schválila to tatktéž ve čtvrtek vláda, uvedlo ministerstvo kultury na twitteru. Muzea, galerie a památky se otevřou za dodržování striktních hygienických pravidel.

Zelenou od 10. května pak dostaly také muzea a galerie v krajích, kde dosud kvůli vývoji pandemie musely zůstat zavřené, a to s výjimkou Vysočiny, Zlínského a Jihočeského kraje.

Návrat dětí do školek a tříd 2. stupně

Čtěte také

Od pondělí 10. května bude rotační výuka druhého stupně základních škol v celé ČR. Začne fungovat i ve zbývajících sedmi regionech, kde zatím příští týden děti do školy nepůjdou. Po čtvrtečním jednání vlády to řekl ministr školství Robert Plaga (za ANO). „Vláda dnes přijala usnesení, že k 10. květnu, tedy k dalšímu pondělku, dojde k otevření zbývajících mateřských škol a druhých stupňů základních škol v rotačním schématu ve zbývajících krajích,“ řekl.

Od 3. května bude rotační výuka a otevření školek fungovat v sedmi krajích – v Karlovarském, Královéhradeckém, Plzeňském, Středočeském, Libereckém a Pardubickém kraji a v Praze. Ministr zdravotnictví si podle Plagy vymínil výhradu rozhodnout jinak, pokud by se epidemie v některém regionu ještě zhoršila.

Služby

Vláda od 3. května uvolní služby spojené s péčí o tělo jako kadeřnictví, manikúry, masáže nebo kosmetiku. Otevřít se budou smět i služby spojené s péčí o zvířata.

Za týden  v pondělí 10. května  se k nim přidají další provozovny, jako jsou opravny obuvi, autobazary, autosalony, fotografické služby, lanovky, střelnice i solária.

Nošení roušek venku

Od 10. května také vláda částečně uvolnila pravidla pro nošení roušek a respirátorů. Nutné budou jen v případě, že ve vzdálenosti menší než dva metry od sebe budou lidé, kteří spolu nesdílí jednu domácnost.

autor: ech | zdroje: ČTK , iROZHLAS.cz
Spustit audio