Aby byly fotky z radaru pěkné. Technici pravidelně kontrolují stav kamerového systému

15. červenec 2022 10:38

Možná vám někdy přišla pokuta s fotkou za rychlou jízdu. Silnice v Praze sledují desítky radarů a úsekových měřičů rychlosti. Občas ale můžete mít štěstí a sankci vám magistrát za porušení předpisů nepošle. Zařízení bylo rozbité nebo byly špinavé kamery. Aby se to nestávalo často, technici je pravidelně kontrolují a opravují. Byli jsme na jedné ze servisních prohlídek.

„Vyzkoušíme si přední víko kamery, že těsní. Zkusíme si opatrně s kamerou zahýbat, cítíme, že nemá žádnou vůli, je pevně přidělaná a míří tam, kam by měla,“ ukazuje na vysokozdvižné plošině David Androsov, servisní technik kamerového systému.

Kontroluje se nejen stav kamer, ale i další části

Po zjištění celkového stavu se kamera očistí, kontrolují se i další části. „To je přísvit řidičů, aby bylo poznat, kdo za tím volantem sedí,“ popisuje další přístroj David.

„Nejčastější poruchou těchto měřících zařízení je výpadek napájení. Takže většinou, když například spadne nějaký rozvaděč, tak buď se nahodí jistič, nebo může vzniknout nějaká kabelová porucha, která se pak řeší,“ říká Libor Fiala, člen představenstva společnosti Technologie hl. m. Prahy.

Společnost zatím v Praze servisuje měřící zařízení na skoro třiceti místech, což je téměř polovina systémů, které magistrát má. Postupně by se mohla starat o všechny, zatím ale mají rozjednaných dalších 17.

K prohlídce kamer je nutná vysokozdvižná plošina
autoři: Kristýna Vašíčková ,
Spustit audio

Související