9. etapa – horké peklo nejlépe zvládl Sainz a Price. Klymčiw a Lhotský končí

13. leden 2016

Náročná etapa, kterou museli pořadatelé kvůli spalujícímu vedru zkrátit o více než 100 km, prověřila fyzickou i psychickou odolnost všech závodníků. S horkým peklem si nejlépe poradil Španěl Sainz, který se poprvé dostal do čela průběžného vedení před týmového kolegu Peterhansela. Australan Price byl nejlepším motorkářem, favorit Goncalves nezajel podle svých představ, ale v celkovém pořadí zůstává na stupních vítězů. Mezi kamióny byl opět nejlepší Holanďan De Rooy.

Motocykly

Kvůli spalujícímu horku organizátoři zkrátili trasu o více než 100 km. Cílem motorkářů bylo městečko Fiambála, kde strávili noc v izolovaném bivaku. Nejlépe horkým peklem projel Australan Price, který upevnil pozici v čele závodu a před druhým Slovákem Svitkem má náskok téměř třiceti minut. Poprvé se na pomyslné stupně vítězů dostal Američan s českým příjmením Brabec, za ním skončil Francouz Meo. Portugalec Goncalves, třetí muž v celkovém pořadí, se potýkal s technickými problémy, když mu větev prorazila radiátor. V cíli byl až 13.

Australan Toby Price upevnil vedení ve své kategorii i po 9. etapě

Celkové pořadí: 1. Price (AUS/KTM), 2. Svitko (SVK/KTM), 3. Goncalves (PRT/Honda)

Čtěte také

Čtyřkolky

Kategorii čtyřkolek ovládli argentinští závodníci. Poprvé si vyjel etapové vítězství Copetti, za sebou nechal oba bratry Patronelli, v 9. etapě byl rychlejší Alejandro, ale v celkovém pořadí zůstává v čele Marcos. Třetí v průběžném pořadí zůstává i nadále Peruánec Hernandez.

Celkové pořadí: 1. Patronelli M. (ARG/Yamaha), 2. Patronelli A. (ARG/Yamaha), 3. Hernandez (PER/Yamaha)

Auta

Náročnou etapu nejlépe zajel Španěl Sainz, který se poprvé v průběhu Rallye dostal do čela celkového pořadí. Na druhém a třetím etapovém místě se objevila nová jména, Holanďan Van Loon a Fin Hirvonen. Zkušený Francouz Peterhansel zajel až 7. nejlepší čas, ale v průběžném pořadí ztrácí na týmového kolegu Sainze jen 7 minut. Francouz Loeb měl na trati opět technické problémy, několikrát uvízl v písku a do cíle dojel až na 23. místě. Solidně trať projel Katařan Al-Attiyah v pátém nejrychlejším čase, celkově zůstává třetí.

Fanoušci Rallye sledují závodníky

Dnešní 10. etapa může zamíchat pořadím, na hromadný start se postaví deset nejlepších posádek aut a deset nejlepších motorkářů. Přímá konfrontace mezi závodníky může přinést řadu překvapení. Navíc na všechny čekají největší duny v historii dakarské soutěže.

Celkové pořadí: 1. Sainz (ESP/Peugeot), 2. Peterhansel (FRA/Peugeot), 3. Al-Attiyah (QAT/Mini)

Čtěte také

Kamióny

V kategorii kamiónů potvrdil dalším vítězstvím v etapě průběžné vedení v soutěži Holanďan De Rooy. Porazil svého krajana Van Genugtena i Rusa Karginova. V celkovém pořadí je za De Rooyem Rus Nikolaev a domácí závodník, Argentinec Villagra.

Celkové pořadí: 1. De Rooy (NLD/Iveco), 2. Nikolaev (RUS/Kamaz), 3. Villagra (ARG/Iveco)

DeRooy upevnil vedení v soutěži i po úterní etapě

Češi v etapě

9. etapa se stala osudnou hned pro dva české motorkáře. Ondřej Klymčiw, kterému patřilo před startem etapy 25. místo, si při pádu poranil pánev a kyčle a závod pro něj skončil. Jeho stav je stabilizovaný. Kvůli dehydrataci a celkovému vyčerpání organismu skončil v soutěži také Rudolf Lhotský, který na Dakaru startoval poprvé. V předešlých etapách skončila také posádka Aleše Lopraise i Josef Macháček s buggynou.

Mezi motorkáři se s náročnou etapou nejlépe poprali Milan Engel (32.) a David Pabiška (38.). V celkovém pořadí jsou za sebou na 33. a 34. místě.

Jaroslav Valtr je nejlepším Čechem v kategorii kamiónů, patří mu celkové 9. místo

Patnáctým časem si nejlepší výsledek v tomto ročníku připsal Miroslav Zapletal. Vůbec poprvé porazil i Martina Prokopa (19.) a posunul se na 19. místo. Martin Prokop je v celkovém pořadí na solidním 15. místě.

Sedmé místo obsadil Tomáš Vrátný před další tatrou Jaroslava Valtra. Doposud nejlepší Čech v závodě kamionů Martin Macík mladší s liazem ztratil přes hodinu a zajel až 21. nejrychlejší čas. V průběžném pořadí jej předstihl Valtr, který je 9., Macíkovi patří 12. pozice.

Podrobné výsledky najdete zde.

autoři: ČTK , Dakar.com , min
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.