8 věcí, které do kompostu nepatří. Vyhněte se tukům, popelu nebo nemocným rostlinám

13. červenec 2020

Kompostování je snadný a efektivní způsob, jak se vypořádat s potravinovým odpadem a zároveň o živiny obohatit svou zahradu. Přestože je kompostování v mnoha směrech výhodné a ekologické, existuje odpad, který byste do něj nikdy neměli přidávat.

Přehled, kterých osm věcí by se ve vašem kompostu nemělo objevit, připravil server Inhabitat.

Maso: Při kompostování byste se zcela určitě měli vyhnout masu, které může k vaší zahradě přilákat okolní zvěř. Teplota v kompostéru navíc nemusí být dostatečně vysoká na to, aby zlikvidovala nebezpečné patogeny.

Ryby: Stejně tak je dobré vyhnout se rybám, které se sice rychle rozkládají, ale vytváří velmi nepříjemný zápach.

Zvířecí exkrementy: Ačkoli se mohou výkaly jevit jako ideální součást kompostu, není tomu tak. Ve fekáliích totiž mohou přežít paraziti, bakterie a viry nebezpečné pro člověka.

Průmyslově zpracované dřevo: Dřevo z plotu, staré terasy nebo nábytku do kompostu také nepatří. Chemikálie, které jsou v takovém dřevě, by se mohly dostat do vašeho jídla nebo ohrozit rovnováhu vaší kompostové směsi. Pokud nebylo dřevo nijak průmyslově upraveno, kompostovat ho lze.

Popel: Podobně jako v předchozím případě může i popel ze spáleného dřeva obsahovat chemikálie, které ovlivňují konečnou kvalitu kompostu. Pokud jste si však jisti, že popel pochází výhradně z čistého, neupraveného přírodního dřeva, může být vhodným doplňkem směsi.

Mléčné výrobky: Stejně jako další živočišné produkty i mléčné produkty přilákají k vašemu kompostu nechtěnou pozornost hmyzu. Například červi jsou pro kompostování užiteční, hlodavci a mouchy, které by hnijící mléko přilákalo, by ale způsobovali pouze problémy.

Tuk a olej: Kromě toho, že tuky rovněž přitahují okolní zvěř, narušují také rovnováhu směsi a odpuzují vodu, která je pro proces rozkladu nezbytná.

Nemocné rostliny: Kompostér je ideálním místem pro rostliny, ujistěte se ale, že rostliny nejsou nemocné. Jakékoli bakterie se totiž mohou přenést i na hnojené rostliny.

autor: David Krkoška | zdroje: Radio Wave , Inhabitat
Spustit audio