8. ročník projektu Příběhy bezpráví přiblíží školákům dobu normalizačního Československa

2. listopad 2012

V pražském kině Lucerna včera odstartoval 8. ročník projektu Příběhy bezpráví. Pomocí dokumentů z dílny společnosti Člověk v tísni přiblíží školákům období normalizačního Československa. O filmech, o naší moderní historii a programu Jeden svět na školách toho více zjistila redaktorka Anna Königsmarková.

Téma komunistického Československa je ve výuce na mnoha školách opomíjeno. Společnost Člověk v tísni se proto s projektem Jeden svět na školách snaží tuto chybu napravit. Ředitel programu Karel Strachota konstatuje, že mladí lidé mají představu o naší nedávné minulosti poměrně zkreslenou:

„Nicméně, já bych to nevyčítal jim, že jsou hloupí nebo nevzdělaní. Řada rodičů, resp. prarodičů vyfiltrovala vzpomínky a vzpomíná jen na to dobré, zapomínají na to, jak to skutečně bylo. A myslím si, že částečně selhávají i média, protože na základě nějakých nostalgických narůžovo nabarvených retro seriálů, případně přímo normalizačních seriálů si reálnější představu neuděláte."

Doba normalizace podle organizátorů výrazně ovlivňuje naši aktuální dobu. Proto se stala tématem osmého ročníku.

„Mám na mysli třeba to, že právě v normalizaci se lidé naučili zásady, že lepší je starat se jen sám o sebe, korupce, různé úplatky, takový ten systém protislužeb, z normalizace pochází takové to rádoby vtipné heslo: Kdo nekrade, okrádá rodinu."

Celý listopad si mohou školy vybírat ze tří filmů. Jeden z nich měl premiéru právě ve čtvrtek večer. Jmenuje se České děti a odkazuje na výrazné nezávislé hnutí druhé poloviny 80. let. Režisérem je právě Karel Strachota.

To je zajímavé, že téměř všechny české děti, ti co podepsaly manifest, byly ve věku velice blízkém současným náctiletým, přesto se nebály a otevřeně s vědomím značného rizika se tomu režimu postavily a věřím tomu, že ten jejich příběh, ten jejich postoj je v mnohém inspirativní v dnešní době a že se ukazuje, že je možné se v jakékoli situaci zachovat mravně a ozvat se proti nějakému násilí, bezpráví, ke kterému dochází."

Dokument České děti by měla divákům nabídnout i Česká televize.

autor: ank
Spustit audio