79 let od osvobození Svatavy: Pietní akce připomene historii ženského pracovního tábora

10. květen 2024 12:25

Ve Svatavě na Sokolovsku se chystá vzpomínková akce na osvobození ženského pracovního tábora, který zde stál na konci druhé světové války. Tábor, jehož existence byla tragickou kapitolou v historii města, si lidé připomenou v sobotu 11. května od 15 hodin přímo na místě bývalého tábora.

Letos uplynulo přesně 79 let od okamžiku, kdy americká armáda osvobodila ženy z tohoto tábora. Pracovní tábor ve Svatavě byl zřízen v říjnu 1943 jako pobočka Ravensbrücku a později byl začleněn pod správu koncentračního tábora ve Flossenbürgu. Prvními vězeňkyněmi, které sem dorazily v dubnu 1944, bylo 200 Francouzek. Postupem času sem byly deportovány ženy různých národností.

Podle historických dokumentů táborem prošlo přes 2 tisíce žen, přičemž mezi vězni bylo i 773 Židovek a 218 Romek. Dalšími vězněnými byly Polky, Češky, Slovinky, Maďarky i Španělky. Ženy byly nuceny pracovat ve výrobě leteckých součástek a byly drženy v krutých podmínkách v areálu obehnaným plotem z ostnatého drátu nabitým elektřinou.

20. dubna 1945 nacisté vyhnali ženy na takzvaný „pochod smrti“. Byly hladové, vyčerpané a musely pěšky urazit stovky kilometrů, aby je nenašla americká armáda. Jedna kolona se ale do Svatavy vrátila a byla 8. května 1945 osvobozena. Druhá se dostala do Bítozevsi na Žatecku a třetí byla hnána až do Volar a Prachatic.

Připomínková akce, která se koná v sobotu 11. května právě na místě bývalého pracovního tábora, nabídne účastníkům možnost poznat více o této temné kapitole historie. Provede je historik a pedagog Vladimír Bružeňák. Připravená bude také výstava fotografií v jednom z bývalých vojenských krytů a dojde k odhalení nové informační cedule, kterou vytvořilo Post Bellum ve spolupráci s Muzeem Sokolov.

Spustit audio