70 let od popravy Milady Horákové. Praha si připomíná její památku zvukovou nahrávkou

26. červen 2020

Devět trestů vězení a čtyři tresty smrti vynesl v červnu 1950 soud ve vykonstruovaném procesu nad skupinou kolem političky Milady Horákové. Poprava byla nařízena na 27. června, zítra to bude 70 let. V areálu pankrácké věznice nad ránem zemřeli Milada Horáková, Jan Buchal, Oldřich Pecl a Záviš Kalandra. Hlavní pozornost bývá upírána k jediné ženě z této čtveřice - Miladě Horákové.

Dnes jsou po celém Česku desítky pietních akcí. Například v Liberci chystají vzpomínkový průvod a v jihlavské hromadné dopravě z reproduktorů hraje nahrávka ze soudního procesu. Pražský magistrát z městských sirén a z reproduktorů v metru zase pustil zvukovou koláž. Je složená z nahrávek ze soudní síně a z dopisů, které Milada Horáková napsala ve vězení své rodině. Tato audio připomínka během pátku zazní třikrát, v 10:35, 12:35 a 14:35. To je odkaz na čas smrti, Miladu Horákovou popravili 27. června ráno v 5 hodin 35 minut.

„Já bych lhala, státní soude, kdybych řekla, že jsem změnila své přesvědčení a že jsem docela jiná,“ zní z reproduktorů slova Milady Horákové. Záznam končí dopisem, který psala Horáková před popravou: „Ptáci už se probouzejí, začíná svítat. Jdu s hlavou vztyčenou. Buďte zdrávi. Jsem jen a jen vaše, Milada.“

autoři: Marie Veselá , jp | zdroj: ČTK
Spustit audio